Hendes barndom var fyldt med seksuelle overgreb: KRIS hjalp Lisa til et nyt liv

Lisa Lauridsen har forsøgt selvmord, fordi hun som barn blev misbrugt af et familiemedlem. Men efter hun har fået rådgivning hos den midtjyske organisation KRIS, har hun fået lysten til livet tilbage.

2:04
Lisa Lauridsen har fået håbet tilbage, efter hun fik rådgivning hos KRIS.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST

Det blev Lisa Lauridsens redning, da hun for omkring 18 år siden søgte hjælp hos Kristen terapi og Rådgivning for Incestofre og Seksuelt misbrugte (KRIS) i Herning.

- Førhen eksisterede jeg, i dag lever jeg, siger hun.

Som barn blev hun over mange år misbrugt af sin morfar, der startede med at pille ved hende, da hun var seks år, men endte med at voldtage hende, da hun var cirka 12.

- Og så kom min pap-mormor og opdagede det. Og det er lige så slemt, for han gik med smil på, og hun sagde: ”Du skal have bank, skal du.” Jeg fik skylden, og der var jeg jo ikke ret gammel, siger Lisa Lauridsen.

Oplevelsen satte dybe spor i den lille pige, som gennem sin barndom generelt ikke oplevede at have kærligheden tæt inde på livet.

- Min baggrund har været, at jeg ikke var noget. Jeg var intet. Lige fra jeg var baby, har der ikke været knus eller noget, husker hun.

KRIS blev en ny start

Lisa Lauridsen kan tydeligt mærke, hvordan hendes liv har ændret sig, efter hun kom i kontakt med KRIS. Det var en helt anden Lisa, der trådte ind ad døren for første gang for næsten 20 år siden.

- Det er noget af det bedste, der er sket i mit liv. At komme ind et sted, hvor jeg følte, at de troede på det, jeg sagde. Og de blev ved med at sige, at det ikke var min skyld. Jeg har hele tiden troet, at det var min skyld, siger hun.

Over årene har hun måtte lære en masse nye ting og lægge gamle tankemønstre på hylden, i takt med at hun er kommet videre og har fået åbnet en masse mentale kasse.

- Jeg er lært op i at skulle være grim, så jeg ville slet ikke være pæn. Det er faktisk først nu, at det er en dejlig fornemmelse for mig at have pænt tøj på.

- Den der skam, der var i mig, den er der ikke mere, siger Lisa Lauridsen.

Har tilgivet for at komme af med hadet

Hun er ikke i tvivl, at hun var endt på den lukkede afdeling, hvis ikke KRIS havde taget hånd om hende. Hun har været indlagt flere gange og også forsøgt at tage sit eget liv. Men i dag er hun kommet videre.

- Jeg har tilgivet min morfar som menneske – ikke handlingen. Fordi hvis jeg bliver ved med at hade, så bliver jeg ved med at have det dårligt. Og jeg er så glad for, at jeg i dag kan sige, at jeg har givet slip. Jeg føler, det er et nyt liv, jeg har fået, siger hun.

KRIS har netop fejret 30 års jubilæum og er organiseret på frivillige kræfter og donationer.