Helge Sander: Kæmpestort at touren kommer til Danmark

Hernings tidligere borgmester var med til at lancere drømmen om at få Tour de France til Danmark. Han kan sagtens glæde sig på Københavns vegne.

02:37

Hernings tidligere borgmester Helge Sande. Se et interview med ham her. Video: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Han havde gerne set, at rytterne også kom forbi hedens hovedstad - men Hernings tidligere borgmester Helge Sander er yderst tilfreds med meldingen om, at verdens største cykelløb Tour de France kommer til Danmark i 2021.

- Selvfølgelig ville vi alle sammen gerne, at det kom til Herning. Men det her er kæmpestort - både for dansk cykelsport og for Danmark, siger Helge Sander.

Han var som borgmester selv med til at lancere drømmen om at få det store etapeløb til Danmark. Det hele begyndte, da den tidligere herningenser Bjarne Riis vandt touren i 1996. Herning ville gerne hylde Riis, men spørgsmålet var hvordan.

- Nogen ville gøre ham til æresborger, andre ville stille en statue op. Der var flere forskellige modeller, og så foreslog jeg, at den største hyldest, vi kunne give, var at få Tour de France til at starte i Herning, fortæller han.

Fakta om touren i Danmark

* Danmark lægger asfalt til de tre første etaper, der køres henholdsvis den 2., 3. og 4. juli 2021.
    
* 1. etape køres i Københavns gader og bliver en cirka 13 kilometer lang enkeltstart. Etapen vil starte på H.C. Andersens Boulevard og slutter på Rådhuspladsen. På ruten vil blandt andet Amalienborg, Nyhavn og Christiansborg blive passeret.
    
* 2. etape strækker sig over cirka 190 kilometer fra Roskilde til Nyborg. Undervejs skal feltet hen over Storebæltsbroen, hvor der ventes sidevind og chancer for udbrud.
    
* 3. etape bliver en strækning på cirka 170 kilometer fra Vejle til Sønderborg. Blandt andet skal rytterne forbi Jellingstenene.
    
* Efter de tre etaper vil der blive indlagt en hviledag, hvor rytterne bliver fragtet til Frankrig.
    
* Over 900.000 tilskuere ventes at overvære de tre etaper på de danske veje.
    
* Tour de France transmitteres i 190 lande og har omtrent 3,5 milliarder tv-seere under løbet.
    
* Budgettet for de tre etaper i Danmark er 88 millioner kroner, som finansieres ved 17 millioner kroner fra staten, 55 millioner kroner fra kommunerne samt 15 millioner fra regionerne. Den sidste million finansieres af blandt andet sponsorindtægter.
    
* Ved den seneste start uden for Frankrig, i tyske Düsseldorf i 2017, lød den økonomiske gevinst på cirka 478 millioner kroner ifølge en rapport fra Deloitte. Reklameværdien blev anslået til 3,3 milliarder kroner.
    
* Danmark bød officielt på værtskabet for en Tour de France-start i 2016.
    
Kilder: Pressemateriale fra arrangøren.
    
/ritzau/
  

Se mere

Byrådet besluttede at sende en ansøgning til Tour de France, og det blev starten på mange års lobby-arbejde.

Er der også lidt vemod over, at det ikke blev Herning, når I nu har lagt så meget arbejde i det?

- Man vil altid gerne, at tingene foregår i ens hjemby, men det her har en størrelse og et format, der gør, at jeg sagtens kan glæde mig over det. Og heldigvis er der så mange andre store ting, der er foregået i Herning de sidste 25 år, så det tror jeg, at vi lever med.

Ros til Joachim og Alex

Helge Sander peger på, at det faktisk er to herningensere, Joachim Andersen og Alex Pedersen, der har en stor del af æren for, at det er lykkedes at få touren til Danmark. De to var i øvrigt også ildsjælene bag, da et andet stort etapeløb, Giro d´Italia fik, Herning som startby i 2012.

Og netop de to fik også stor ros fra Tour de France-direktør Christian Prudhomme på torsdagens pressemøde i København. 

- Alex og Joachim har arbejdet enormt hårdt, så de er meget vigtige for det, vi har opnået her i dag. Og da jeg så Joachim stå med røde øjne og være så rørt i dag, blev jeg meget glad. De troede på deres drøm, de kæmpede for den, og de fik den til at gå i opfyldelse, sagde han ifølge Ekstra Bladet.

Og manden, der var med til at lægge fundamentet for 25 år siden i Herning, lover, at han nok skal kigge forbi tour-starten i København.

- Ja, det er helt sikkert. Cykling har altid været en af de sportsgrene, jeg har haft stor interesse for. Jeg var blandt andet med til at starte seks dages løbet her i Herning for mange år siden, så det er helt naturligt, siger Helge Sander.

02:13

Siden Bjarne Riis vandt Tour de France har flere i Herning kæmpet for at få verdens største cykelløb til Danmark - og gerne med start i Herning.

Luk video