Har vundet, men tabt

Færdselsretten til en passage i Herning midtby er endt som et mareridt for manden, der egentlig har retten på sin side.

I seks år har boghandler Frits Rostrup i Herning, kæmpet for at få adgang gennem en passage, han har domstolenes ord for, at han skal kunne komme igennem.

-Jeg har vundet, men hvad har jeg vundet?, siger Frits Rostrup, der til dato har brugt i omegnen af 300.000 kroner på advokater og sagsomkostninger.

Sag har varet seks årStriden om passagen begyndte i efteråret 2007, hvor ejeren af ejendommen Østergade 16, HSH Contracting, renoverede den gamle bygning og i den forbindelse byggede ny mur i passagen mod Østergade 18. Muren gjorde passagen 18 cm smallere, end de tinglyste 150 cm. som Frits Rostrup, der ejer nummer 20, har tinglyst færdselsret til.

Det fik dengang Frits Rostrup og naboen der ejer "Gadespejlet" i nummer 18, til at anlægge sag for at få HSH Contracting til at overholde tinglysningen.

I 2009 fik Frits Rostrup medhold i byretten. Og i januar 2011 slog Landsretten dommen fast. Muren står ulovligt og skal flyttes. Men sagen er trukket ud, og i sommeren 2012 gik selskabet HSH Contracting, konkurs.

Boet står med problemetI dag er det derfor kurator René Knudsen, som skal rede trådene ud. Han forklarer, at det i princippet er boet efter virksomheden, der står med forpligtelsen til at efterleve dommen, men der er ingen penge i boet, at gøre det for. Det betyder nu, at sagen er strandet igen.

-Jeg havde aldrig troet, at det kunne trække så meget ud, siger i dag Frits Rostrup, der har brugt omkring 300.000 kroner på sagen gennem de seneste seks år.

Mange anlægger aldrig sagMen det er ikke ualmindeligt, at den slags sager trækker ud. Det fortæller juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet. Ifølge ham undlader mange mennesker i dag at anlægge civile søgsmål, selvom de står med en stærk sag.

-Man skal tænke sig godt om, for der kan godt være man får medhold i retten, men det hjælper jo ikke noget, hvis sagsøgte så ikke kan betale det som han bliver dømt til at betale, siger han.

Twist skal løses før salg

Foreløbig kan et salg have lange udsigter, for før ejendommen kan sælges, skal twisten om passagen løses.

-Ingen er jo interesseret i at købe et problem, som kurator og advokat René Knudsen siger.

Han undersøger i øjeblikket, hvad det vil koste at få muren flyttet.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Samfund.