Gratis tandpleje til socialt udsatte

Flere tandlæger og klinikassistenter i Herning tilbyder fra 1. december gratis tandpleje til socialt udsatte.

Adskillige socialt belastede personer går rundt med tandpine og dårlige tænder, som de aldrig får gjort noget ved. Det kan der være flere årsager til. Nogle lider af en udpræget tandlægeskræk og rigtig mange har en dårlig økonomisk situation.

Det kolliderer med at socialt udsattes tandstatus er markant værre end den er i befolkningen som helhed. Flere er fejlernærede, lider af et misbrug, har dårlig tandhygiejne eller har bivirkninger af medicin.

Frivillige tilbyder gratis tandpleje

Men nu er der håb forude for at få brudt den onde cirkel i Herning Kommune. Holtbjergskolens tandklinik åbner nemlig for et gratis tandplejetilbud for de socialt udsatte. Tilbuddet er kommet i stand via et samarbejde mellem Udsatterådet og en række tandlæger og klinikassistenter fra den Kommunale Tandpleje og privatpraktiserende klinikker i Herning. Alle har de indvilliget i at stille frivillig arbejdskraft til rådighed for initiativet.

- Siden Udsatterådets start i 2008 har vi arbejdet hårdt for, at dette kunne blive en realitet. Derfor er vi rigtig glade for, at der nu bliver taget hånd om de tandproblemer, som hver dag er en pinsel og til gene for mange socialt udsatte, fortæller formand for Udsatterådet i Herning Kommune, Lars Jensen.

Også formanden for Herning Kommunes Social- og Sundhedsudvalg, Anne Marie Søe Nørgaard (V), glæder sig over projektet:

- Det  er et fantastisk stykke arbejde, og der er et stort behov for det. Udsatterådet har været dynamoen i det her, det har selv fået ideen og fået det op at stå. Og uden de frivillige ville det aldrig kunne lade sig gøre, siger hun.

Får hjælp til at komme afsted

Kommunen støtter projektet økonomisk og ved at lægge lokaler og faciliteter til. Og så hjælper man de udsatte helt konkret med at lave en aftale og komme afsted til den.

Tandplejen for udsatte ventes at starte officielt den 1. december 2011.