Gødstrup: Hvordan kan det gå så galt?

Gang på gang er der blevet sparet på sygehusbyggeriet i Gødstrup. Mange spørger sig selv, hvad der gik galt?

Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST

Endnu engang er sygehusbyggeriet i Gødstrup ramt af besparelser. Denne gang skal der spares 109,6 millioner kroner.

Derfor skal vi ikke gå i gang med noget, før vi ved, hvad alt det koster.

Flemming Rasmussen, direktør i JCN Bolig

- Nu begynder vi at nærme os afslutningen på byggerierne, og det betyder at pengekassen begynder at skrumpe, og de udfordringer, der har været, og man måske har skubbet foran sig, de kommer nu for dagens lys, forklarer Carsten Kissmeyer (V), 2. næstformand i Region Midtjylland.

De nye besparelser har skabt stor debat på TV MIDTVEST’s Facebookside. Her undrer folk sig over, at der igen, igen skal spares.

TV MIDTVEST har spurgt en mand, der er vant til at have med større boligbyggerier at gøre, hvad der kan gå galt ved store byggerier.

Flemming Rasmussen er direktør i JCN Bolig i Timring. Han kender ikke noget til sygehusbyggeriet i Gødstrup men beskæftiger sig ofte med store boligbyggerier og ved, hvad det kræver.

- Vi arbejder primært med projekter fra 20-400 millioner kroner, fortæller Flemming Rasmussen.

For ham er forarbejdet noget af det vigtigste i en byggeproces.

- Det er hele vejen rundt om bordet, vi skal have et godt projekt, så derfor skal vi ikke gå i gang med noget, før vi ved, hvad alt det koster, og hvad alt det bliver til. Det er det vigtigste i den proces, og det kan vi bedst bidrage til, når vi har prøvet det før.

Flemming Rasmussen, direktør i JCN Bolig Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST

Derfor har JCN bolig de seneste fem år specialiseret sig i kun at bygge boliger for eksempelvis boligforeninger og pensionskasser.

- De der ting, hvor man siger, det er bare en lille ting, men når man så begynder at gange op, og det er projektet til 100 millioner, så bliver selv mindre ting til mange penge, siger Flemming Rasmussen. 

I Gødstrup skal der altså spares endnu engang.

-  Jeg tror, vi må erkende, at de byggerier, vi har gang i nu, de er designet og planlagt for måske 8-10 år siden, og markedet har ændret sig, og man er blevet klogere på nogle af tingene, og måske har nogle af vores rådgivere og dem, der har designet tingene dengang, ikke været helt dygtige nok, siger Carsten Kissmeyer.

Læs også Hospitalsbyggeri: Supersygehus må stramme livremmen igen

Besparelserne kan denne gang betyde at mindre nyindkøb af hospitalsudstyr, ligesom digitale skilte og TV på patientstuerne spares væk.

- Hvis du ikke ved, hvad der er taget fra, vil du ikke mangle det, for det er ikke noget med patientsikkerhed at gøre. Det er selvfølgelig voldsomt irriterende, vi skal vælge tv fra på stuerne, men jeg er sikker på, man vil stå med en rigtig god oplevelse som patient på de nye hospitaler, forsikrer Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland.

Efter den nye plan skal de første afdelinger flytte til Gødstrup i sensommeren 2020.

02:30 Luk video