Gennembrud for brint

Den nye energiaftale afsætter 70 millioner kroner til infrastruktur for elbiler, og inkluderer for første gang nogensinde brint. Det er et gennembrud og et vigtigt skridt frem mod en markedsintroduktion af brintbiler i 2015.

h2-logic.jpg

Den nye pulje for infrastruktur kan gøre Danmark til det første land i verden med et landsdækkende netværk af brinttankstationer. Brint giver elbiler samme lange rækkevidde og hurtige optankning som benzin, og har potentiale for op imod 6.000 danske arbejdspladser og en årlig eksport på 10 milliarder kroner.

Årtiers kamp for brintudvikling

Inkludering af brint i den nye energiaftale sker efter flere årtiers intensiv udviklingsindsats på globalt plan og i Danmark. Alene siden 2001 har danske virksomheder og universiteter sammen med offentlige programmer investeret mere end 2,3 milliarder kroner i teknologien.

Et afgørende skridt

En af de førende virksomheder inden for brintteknologi på globalt plan er H2 Logic fra Herning.Her mener man, at det er det vigtigste politiske skridt, der endnu er taget herhjemme i forhold til brintteknologi:

 - Nu er det ikke længere floskler fra politikerne  - nu er det handling. Det betyder, at man politisk har lavet en principbeslutning om, at brint i fremtiden skal bruges til transport. Den beslutning er vigtigere end pengene, siger direktør Jacob Krogsgaard, H2 Logic.

Bringer Danmark i front

Infrastrukturpuljen på 70 millioner kroner kan give et vigtig bidrag til planerne om etablering af brint-tankstationer på tværs af hele landet inden 2015. Det vil gøre Danmark til et af de mest attraktive lande for introduktion af brintbiler fra bilproducenterne.

Vind og biomasse

Energiaftalen rummer netop også en række analyse,r som skal belyse, hvordan vind og biomasse kan spille sammen med transportsektoren og det eksisterende naturgas net gennem produktion af de såkaldte VE-gasser, hvor brint indgår.