Generation "Nul Huller" på vej

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at Herning Kommunes børn og unge er flittige med tandbørsten. 44 procent af alle 18-årige aldrig har haft et hul.

"Mor, mor! Han borede slet ikke!" lød det i tidligere tiders kampagner for at huske tandbørsten.

Men det kunne også godt være en kernesætning blandt de 19.970 børn og unge, der hvert år gør brug af Herning Kommunale Tandpleje. 

Det laveste nogensinde

Ifølge Sundhedsstyrelsens årlige opgørelse over tandsundheden over hele landet, er antallet af nye huller i tænderne det laveste nogensinde i Herning Kommune. Cariestilvæksten er  helt nede på 0,15 procent, og 44 procent af alle kommunens 18-årige har aldrig haft et hul. I 2012 var tallet 37 procent.

Samtidig har både mælketænder og blivende tænder hos børn og unge fra 0 til 18 år det generelt fint.

For de 0 til 10-årige (mælketænder) er tandsundheden i Herning Kommune igen i 2013 bedre end på landsplan og på niveau med eller pænere end i resten af Region Midtjylland.

For de 6 til 18-årige (blivende tænder) er der i 2013 en rigtig fin tandsundhedsfremgang og Herning Kommunes tal er i 2013 både bedre end på landsplan regionen som helhed.

Udsat gruppe i bedring

Samtidig med at der er fokus på den generelle tandsundhed i den kommunale tandpleje, har medarbejderne sideløbende haft særlig fokus på gruppen af børn med høj risiko for at få dårlige tænder. Og også her peger pilene den rigtige vej.

Antallet af risikobørn for aldersgruppen 10-17 år er halveret i løbet af 5 år. Fra 423 i 2008 til 212 i 2013, oplyser Herning Kommune i en pressemeddelelse.