Fuglefænomen på museum – Søren Solkær har fanget unikke stæreformationer med sit kamera

Museet Heart i Herning udstiller fotografier og videoer, som Søren Solkær har fanget med sit kamera. Motiverne er hundredtusindvis af stære, der flyver i formationer og skaber fænomenet sort sol.

Det betegnes som et mirakel for øjet. Sort sol. Tusindvis af stære, der flyver i formationer hen over himlen. 

I løbet af de seneste fire år har fotograf Søren Solkær, fotograferet og filmet stæreflokke i Danmark og Europa, og det har nu resulteret i hans hidtil største kunstfotoprojekt. Værkerne udstilles på museet Heart i Herning og hedder Black Sun.

- Det er helt sikkert det visuelle i fænomenet, der har gjort et stort indtryk på mig. Jeg så det som lille dreng, da jeg er vokset op i Sønderjylland. Det var et syn, jeg aldrig havde glemt. For fire år siden besluttede jeg at tage mit kamera og prøve at udforske det igen. Det blev mere omfattende, end jeg havde regnet med, forklarer Søren Solkær, der bor i København.

Søren Solkær udstiller omkring 70 fotografier på Heart i Herning.
Søren Solkær udstiller omkring 70 fotografier på Heart i Herning.
Foto: Søren Solkjær

Fra rockstjerner til tusindvis af stære

Søren Solkær har dog fotograferet meget andet end fugle i sin 20 år lange karriere. Han er blevet internationalt kendt for sine portrætter af især musikere som Amy Winehouse, Paul McCartney og Björk.

- Der er en stor kontrast imellem at fotografere rockstjerner og så fotografere natur. Men når sort sol rammer på den helt rigtige aften, så er det mindst lige så spændende som at stå på en scene sammen med et kæmpestort band, der spiller for 100.000 mennesker. Det er mindst lige så hektisk, og min puls er nok endnu højere, når jeg er ude og fotografere sort sol, siger den 51-årige fotograf.

Han har taget tusindvis af billeder af stæreflokkene, men på den nye udstilling er kun omkring 70 af fotografierne med. Udover dem kan man på Heart også opleve en sal med video og lyd af de kæmpestore stæreflokke.

Søren Solkær har brugt omkring fire år på at tage billederne til udstillingen.
Søren Solkær har brugt omkring fire år på at tage billederne til udstillingen.
Foto: Søren Solkjær

Interesse for stæreflokke fra hele verden

Søren Solkærs sort sol-værker er også blevet samlet i bogen ’Black Sun,’ der udkom i november 2020.

- Bogen har fået en meget overvældende modtagelse. Jeg er blevet kimet ned fra hele verden, og Vogue, The Guardian, The Observer og Sunday Times har omtalt den. Det er gået hele verden rundt, så det har været ganske overvældende.

Udstillingen Black Sun har haft en digital fernisering på museet Hearts sociale medier, og kan ses fysisk, når museerne igen åbner i Danmark.