Frimærkesamler om hunde på frimærker: En genial idé

Formanden for frimærkesamlerne i Herning er begejstret for PostNords idé med at få menneskets bedste ven på frimærkerne.

5-årige Theo springer snart ud som frimærkemodel. Sammen med fire andre hunde er han valgt ud af 5000 firbenede deltagere. Foto: Michael Lyck Poulsen, TV MIDTVEST

Sammen med fire andre vindere fra hele landet er den 5-årige schæferhund Theo fra Kibæk blevet udvalgt til at pryde en ny frimærkeserie.

Det er PostNord, der har udskrevet konkurrencen, og over 5000 hundeejere endte med at deltage i konkurrencen, hvor der altså kun skulle bruges fem firbenede. Frimærkeserien med hundene kommer på gaden til september, og det er slet ikke en dum idé, hvis du spørger en frimærkesamler - en såkaldt filatelist. 

Læs også Politihunden Theo kommer på nyt frimærke

- Grundlæggende synes jeg, at det er en god ide. Jeg kan godt se idéen i, at man prøver at nå bredere ud end til bare det sædvanlige frimærkepublikum. Jeg kan godt lide konceptet, siger Rolf Hummelhoff Genz, der er formand i Herning Filatelistklub.

Han ser initiativet fra PostNord som et forsøg på at folkeliggøre frimærkerne. 

- Frimærket skal betyde noget for flere mennesker end bare os, der er frimærkesamlere eller dem, der nu skal sende et brev, hvor det kunne være hvad som helst, der blev sat på – så jeg ser det, som et forsøg på at skabe en betydning i noget, der allerede for mig betyder meget, men så kan det måske komme til at betyde mere for flere. Det synes jeg, der er en genial ide, siger Rolf Hummelhoff Genz.

OM KONKURRENCEN:

  • PostNord har i samarbejde med Dansk Kennel Klub udvalgt fem vindere i konkurrencen, der er en stor hyldest til danskernes allerbedste firbenede venner.
  • Udover Theo er de fire andre vindere den gule labrador Audi fra Haslev i Sydsjælland, de islandske fårehunde Gaia, Bliða og Píla fra Hadsten i Østjylland, golden retrieveren Chivas fra Gørløse i Nordsjælland og den glathårede foxterrier Mille fra nordjyske Ejdrup.
  • Danskerne havde mulighed for at nominere deres hund på Facebook og Instagram fra 9. februar til 3. marts.
  • Læs mere om vinderhundene på postnord.dk/minhund.

Kilde: Post Nord

Se mere

Usædvanlig frimærkeserie

Det bestemt ikke hvert år, at der bliver lavet nye frimærkeserier med nulevende ikke-kongelige. Ifølge frimærke-entusiasten fra Herning er det faktisk kun anden gang, at et nulevende ikke-kongeligt væsen kommer på frimærkerne. 

Læs også Skaldyrs-delikatesser fejres på nye frimærker

- Der er jo en grundregel, der hedder, at nulevende personer ikke kan komme på et frimærke, medmindre de er kongelige. Så det at komme på et frimærke som ikke-menneske og som nulevende, det er ikke normalt, så det er da en ære at blive udvalgt til det, siger Rolf Hummelhoff Genz.

For nogle år tilbage blev der lavet en serie med gårdens dyr, hvor der blandt andet var heste og køer på frimærkerne, heriblandt en lokal ko fra Sunds. Ifølge Rolf Hummelhoff Genz er fællesnævneren for de to serier, at de favner bredt, og det er vigtigt.

- I dag må vi erkende, at der bliver færre og færre frimærkesamlere iblandt os, og hvis vi skal prøve at få en yngre generation, som i dag måske ikke ser frimærker, så er det her for mig en vej til at nå derhen. På den måde kan jeg godt lide, at man prøver en anden vej for at aktivere end yngre generation til noget, som jeg synes, der er en fantastisk hobby.  

Politischæferhunden Theo og ejer, Carsten Brahm. Foto: Michael Lyck Poulsen, TV MIDTVEST

Desuden er det vigtigt for samleren, at der ikke bliver produceret for mange nye mærker.

- Selvfølgelig skal det være noget, der har en bred appel først og fremmest. Og for en frimærkesamler som mig er det også vigtigt, at mængden holdes nede. Jeg synes jo, at PostNord har været god til at begrænse det til de her 20-25 frimærker om året.

- Vi ser andre lande, hvor man taler flere 100 frimærker om året. Så bliver det for meget, og så bliver det for pengenes skyld og ikke for frimærkernes skyld. Her synes jeg, at man finder en god balance mellem dels at gøre noget folkeligt og gøre det, så det som firmærkesamler stadig virker reelt. 

De fem vinderhunde skal nu portrætteres af en af landets bedste hundefotografer. Fra den 19. september kan de opleves på frimærkerne.

02:05 Luk video