Forsvarer utilfreds med politiets ageren i cigaretsag: - Jeg synes, sagen er kommet lidt ærgerligt fra start

Det er ikke just ros, som forsvarsadvokat Jan Schneider har tilovers for politiets arbejde i forbindelse med en sag, der angiveligt har betydet, at den danske stat er gået glip af 150 millioner kroner i afgift.

Forsvarsadvokat Jan Schneider er ikke begejstret for politiet i en sag om 60 millioner illegale cigaretter.
Forsvarsadvokat Jan Schneider er ikke begejstret for politiet i en sag om 60 millioner illegale cigaretter.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

Det vakte opsigt, da det i går kom frem, at en landejendom lidt uden for Aulum angiveligt har været hjemsted for en ulovlig produktion af 60 millioner cigaretter. I dag blev seks personer så fremstillet i Grundlovsforhør ved Retten i Aarhus sigtet for blandt andet hvidvask og for at have snydt den danske stat for penge.

Sagen er stadig på et tidligt stadie, men allerede nu møder forløbet kritik fra Jan Schneider, som er forsvarer til én af de sigtede.

- Det er NSK (National Enhed for Særlig Kriminalitet), der har efterforsket sagen, og jeg synes, den er kommet lidt ærgerligt fra start. Politiet har fortalt rigtig mange oplysninger til pressen, som jeg synes er problematiske på nuværende tidspunkt, lyder det fra forsvarsadvokat Jan Schneider.

Solgte cigaretter uden at betale afgift

Sagen drejer sig om 150 millioner kroner, som den danske statskasse angiveligt er gået glip af. Det skyldes produktion af illegale cigaretter på 16 forskellige adresser her i landsdelen og i Østjylland, som er blevet solgt videre, uden der er betalt afgift til staten.

Fem mænd og en kvinde i alderen 42-57 år blev tirsdag anholdt i sagen, og i den forbindelse kom det frem, at de anholdte har en tilknytning til det aarhusianske kriminelle miljø, og at det formentlig var fra Aarhus-området, at cigaretterne var blevet solgt videre.

Det er på ejendommen her uden for Aulum, politiet har fundet tegn på en ulovlig cigaretfabrik.
Det er på ejendommen her uden for Aulum, politiet har fundet tegn på en ulovlig cigaretfabrik.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Frygter, at de sigtede kan identificeres

Oplysningerne kommer fra politiet, men i følge Jan Schneider betyder detaljegraden af de informationer, der er kommet frem, at der er risiko for, at de sigtede kan identificeres.

- Samtidig beder anklagemyndigheden om lukkede døre til retsmødet for, at oplysninger ikke må slippe ud. Det synes jeg er noget selvmodsigende og problematisk i forhold til efterforskningen, for det betyder, at politi og anklagemyndighed får muligheden for at tale sagen i pressen, mens man via dørlukningen fuldstændig lukker munden på de sigtede og deres forsvarer, fortæller Jan Schneider.

Har offentligheden ikke en interesse i at oplysninger om sådan en sag?

- Jo, det har offentligheden helt sikkert, og det er helt fair, at politiet melder ud. Problemet er bare, at man melder ud med så detaljerede oplysninger, at det er et problem i forhold til dørlukningen. De oplysninger kan måske føre til, at de pågældende personer kan identificeres.

Derudover mener Jan Schneider også, at han fik besked om sagen for sent. 

- Min klient beder om mig som forsvarer allerede tidligt i går morges, da han bliver anholdt. Alligevel bliver jeg først kontaktet hen på eftermiddagen. Man har tilsyneladende haft mere travlt med at tale med pressen end med at kontakte de ønskede forsvarsadvokater, lyder det fra Jan Schneider.

Overvejer klage

Nu vil han sammen med sin klient gennemgå de oplysninger, som politiet har været ude med for at finde ud af, om de vil klage.

- I så fald må der jo være nogle myndigheder, der forholder sig til, om politiet her har givet for mange oplysninger til skade for efterforskningen og i strid med tavshedspligten.

National Enhed for Særlig Kriminalitet har ikke ønsket at kommentere sagen.