Første udlænding fængslet for at blive væk fra Kærshovedgård

En 53-årig mand på tålt ophold skulle have opholdt sig på udrejsecentret siden oktober 2016. Men han har aldrig været der.

En 53-årig statsløs palæstinenser på tålt ophold i Danmark er ved retten i Herning blevet varetægtsfængslet for ikke overholde sin opholds- og meldepligt på Udrejsecenter Kærshovedgård i Ikast-Brande Kommune.

Senioranklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Severinsen, oplyser, at den 53-årige er den første udlænding i Midt & Vestjyllands Politikreds, der er blevet fængslet for at overtræde opholds- og meldepligten, efter at Folketinget i marts besluttede at stramme reglerne.

- Den 1. marts kom der en skærpelse af loven, så man kan blive straffet med op til halvandet års fængsel for de her overtrædelser, hvor det tidligere var et år i strafferammen. Der skal være halvandet år, for at man kan blive varetægtsfængslet, og det blev så ændret 1. marts. Og så har vi fået en bekendtgørelse, som nærmere fortæller, hvordan den her varetægtsfængsling skal ske. Den er kommet her i november, og så har vi lige skullet indrette os på det, og så er vi gået i gang nu, forklarer Jens Severinsen.

Folketingets stramning betyder, at den 53-årige nu står til en fængselsstraf, hvis han bliver dømt. Det er også stramningen, der har gjort det muligt at varetægtsfængsle manden.

Jens Severinsen oplyser, at den 53-årige har skullet opholde sig på Kærshovedgård siden oktober 2016. Han har flere gange fået besked om at tage til det midtjyske - men ifølge senioranklageren har han aldrig været på Udrejsecentret. I stedet har han opholdt sig i Aarhus sammen med sin familie.

Den 53-årige forklarede i grundlovsforhøret, at han har holdt sig væk fra udrejsecentret, fordi han er bange for en person, som han mener opholder sig på centret.

Retten besluttede i øvrigt, at manden skal udstyres med en fodlænke, mens han er varetægtsfængslet - og at han under fængslingen skal opholde sig på Kærshovedgård.

Den 53-årige kærede fængslingskendelsen til landsretten. 

Her fortæller Jens Severinsen om varetægtsfængslingen og de nye regler.
TV MIDTVEST-magasinet Indblik Søndag besøgte i februar Udrejsecenter Kærshovedgård.

 

 

 

 


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien 112.