Forgæves redningsaktion ved Elia: Reparatør fundet omkommet i skorstenen

Redningsaktion slutter tragisk. I timevis forsøgte redningsmandskab tirsdag aften at redde en fastklemt mand ud af kunstværket Elias ene skorsten.

Da redningsmandskabet efter fire en halv times ihærdig kamp nåede ind til en fastklemt mand i den ene af Elias fire skorstene, kunne de konstatere, at manden var død. 

Den 46-årige mand befandt sig omkring to meter fra toppen af det omkring 30 meter høje kunstværk, men kunne ikke hejses op – formentlig på grund af indvendige jernstivere i stålrøret, skriver Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse. 

Mandens livløse krop blev hejset ud af skorstenen omkring klokken 22:30. Han blev derefter tilset af en læge på stedet, der kunne erklære reparatøren død. 

Manden arbejdede tirsdag inde i kunstværkets ene skorsten med noget af kunstværkets teknik. En kran hejste manden ind i kunstværket, men på et tidspunkt gik noget galt. Kranføreren mistede kontakten til reparatøren, og han ringede 112 omkring klokken 18 tirsdag aften. 

Ny kran Elia redningsaktion
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

- Han havde været inde én gang og skulle så derned igen. På et tidspunkt siger han til kranføreren, at han skal stoppe. Derefter har kranføreren ikke kunnet komme i kontakt med ham, fortalte vagtchef Jens Claumarch tidligere tirsdag aften. 

Redningsfolk var talstærkt til stede ved det mere end 30 meter høje kunstværk siden først på aftenen. På et tidspunkt forsøgte de at skære hul ind i skorstenen et par meter fra bunden.  

Det er endnu uvist, om manden har fået et ildebefindende, eller der er sket en ulykke. Arbejdstilsynet er tilkaldt og skal nu undersøge hændelsen nærmere, skriver politiet i meddelelsen. 

Mandens pårørende er underrettet.

Elia Ulykke 25
Foto: Flemming Hansen/Ritzau Scanpix


Tredje dødsfald i Elia

Kunstværket Elia blev i 2017 udstyret med sikkerhedsnet efter to hændelser, hvor to personer omkom inde i kunstværket.

I oktober 2016 omkom en 21-årig mand, da han i kådhed kom til at hoppe ned i den 11 meter dybe skulptur. To måneder efter benyttede en kvinde skulpturen til et selvmord.

Det fik blandt andet kunstneren bag værket, Ingvar Cronhammar, til at kalde på handling.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien 112.