Forbud: Herning gider ikke flere gadesælgere

Gadesælgere er blevet et så stort irritationsmoment i bybilledet i Herning, at der nu er forbud.

Forbuddet, der blev vedtaget 25. juni, omfatter kun kommercielle facere, og altså ikke facere fra interesseorganisationer som Folkekirkens Nødhjælp og Røde Kors (arkivbillede).
Forbuddet, der blev vedtaget 25. juni, omfatter kun kommercielle facere, og altså ikke facere fra interesseorganisationer som Folkekirkens Nødhjælp og Røde Kors (arkivbillede).
Foto: Torkil Adsersen / Ritzau Scanpix

Vi er mange, som har prøvet det. Foregivet at have travlt, snakke i telefon eller kigge direkte ned i jorden – blot for at undgå at en gadesælger. Derfor ved vi alle også, at det er en kamp, der er tabt på forhånd. For facerne, som de kaldes, vil i kontakt med dig uanset hvad.

Det er de nu blevet så trætte af i Herning, at kommunen har valgt at forbyde kommercielle facere i bybilledet.

- Det er en træls oplevelse for folk. Facerne stopper ikke, når man afviser. De bliver bare ved med at snakke og følge med en. Det er en eskalerende gene, siger citychef i Herning, Allan Kristensen.

Han bliver jævnligt kontaktet både på telefon og mail af butikker og kunder, der er trætte af sælgerne.

- Hvis det var ligesom i gamle dage, hvor de stod et par gange om året, var det fint. Men nu står de der hele tiden. Jeg synes, det er træls, at kunderne skal have en dårlig oplevelse i en ellers flot gågade, siger Allan Kristensen.

NGO'er bør ændre adfærd

Forbuddet, der blev vedtaget 25. juni, omfatter kun kommercielle facere, og altså ikke facere fra interesseorganisationer som Folkekirkens Nødhjælp og Røde Kors. Kommunen kan nemlig ikke forbyde NGO’erne at sælge på gaden, men i Herning opfordrer man organisationerne til at tænke sig om.

- De bør tænke på, om det ikke giver mere badwill end goodwill, når de står dernede. Jeg så gerne, de var der en til to gange om året. Ikke hver uge. Jeg synes, det er blevet et træls system, siger Allan Kristensen.

Viborg vil med

I Viborg oplever man samme problem. Her bliver handelschefen også jævnligt kontaktet af både butikker og kunder.

- Facerne er blevet mere og mere pågående, og de står nogle gange tre mand med ti meters afstand, og så antaster de folk, og det er ikke altid en god oplevelse, siger handelschef i Viborg, Helle Sørensen.

Udover at det er træls for de personer, der bliver antastet, så mener Helle Sørensen også, at de mange gadesælgere er en urimelig faktor for butikkerne.

- Der ligger mange butikker, der betaler en meget stor husleje, mens andre står og sælger nærmest det samme produkt næsten gratis uden for ens butiksvindue. Det kan man diskutere, hvor rimeligt er.

Handelschefen vil i næste uge drøfte med kommunen, om et forbud kunne være en mulighed i Viborg.