Forældre vil have uvildig undersøgelse: - Vi frygter, skolen har skimmelsvamp

Forældre opfordrer igen Herning Kommune at undersøge Holtbjergskolen for blandt andet skimmelsvamp, men kommunen afviser.

En gruppe forældre til børn med autisme vil have Herning Kommune til at lave en uvildig undersøgelse af bygningerne på Holtbjergskolen, som deres børn snart skal flytte ind i.

Byrådet har tidligere afvist at få lavet undersøgelsen, men selv om et firma nu har tilbudt at gøre det gratis, så siger kommunen stadig nej.

- Vi tænker, at det er nogle meget gamle bygninger, som vores elever skal ind og gå i. Vi ved, der er elever, som går her allerede nu, men vi vil egentlig bare gerne have basis på plads, siger Jeanette Hoffmann, der er skolebestyrelsesformand på den skole, der efter sommerferien rykker ind på Holtbjergskolen. 

Læs mere om sagen her

- Det er nogle hyper-sensitive elever, der kommer til at skal gå herinde, som reagerer på lyd og lugt. Og i og med, at bygningerne har så gammel historik, så vil vi egentlig bare gerne have bekræftet, at der ikke er noget, vi skal være bange for, siger Jeanette Hoffmann, med en hentydning til, at der blandt andet skal rykke børn med autisme ind på Holtbjergskolen. 

Stort flertal i byrådet sagde nej 

I januar sagde et flertal i Herning byråd nej til et forslag om at få et uvildigt firma til at undersøge skolen for blandt andet skimmelsvamp og betonelementernes tilstand. 

Nu har forældrene selv indhentet et tilbud fra et firma, der tilbyder at lave undersøgelserne gratis. Men det har kommunens Teknik og Miljøforvaltning sagt nej til. 

quoteI og med, at bygningerne har så gammel historik, så vil vi egentlig bare gerne have bekræftet, at der ikke er noget, vi skal være bange for

Jeanette Hoffmann, formand for Skolebestyrelsen på Sønderager- og Åmoseskolen.

- Så synes vi, det lugter lidt, at man takker nej tak til en uvildig undersøgelse, siger Jeanette Hoffmann, 

Men Herning Kommune har allerede undersøgt Holtbjergskolen for Skimmelsvamp i efteråret, og forvaltningen vil ikke lade firmaer, som kommunen ikke i forvejen har et samarbejde eller kendskab til undersøge skolen igen.

- Vi laver løbende undersøgelser, når vi synes, der er behov for det. Derfor fik vi også undersøgt bygningen, for skimmelsvamp i efteråret. Vi fik taget nogle prøver, og de var heldigvis negative, siger Jacob Philipsen, der er chef for Ejendomme, Veje og Administration i Herning Kommune. 

Der er jo et firma, som tilbyder at lave en gratis undersøgelse. Hvorfor ikke bare tage imod det, og så er den sag ude af verden?

- Vi har nogle firmaer, vi entrerer med i kommunen, og det gør vi altid, når vi har de her sager, så er det de samme, vi bruger mere eller mindre på alle skoler. Vi bruger ikke en, vi ikke kender til. Det er selvfølgelig rigtig pænt gjort, at vi kan få det gratis, men vi bruger, dem vi kender, siger Jacob Philipsen.

Mistillid til Herning Kommune

Skolen har mere end 25 år på bagen. En gruppe af forældre har ikke fuld tillid til at skolen er i en stand, så den kan være skole. 
Skolen har mere end 25 år på bagen. En gruppe af forældre har ikke fuld tillid til at skolen er i en stand, så den kan være skole. 
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Forældrene stoler ikke på kommunen

Jeanette Hofmann vil gerne tro på kommunen, siger hun, men den har indtil videre ikke kunnet overbevise hende om, at der for eksempel ikke er skimmelsvamp i lokalerne. 

Kommunen siger, at der allerede er lavet en undersøgelse, der viser, at der ikke er skimmelsvamp. Hvad siger I til det?

- De aktindsigter vi tidligere har fået, har simpelthen ikke været tilgængelige for os i et sprog, som vi kunne forstå, siger Jeanette Hoffmann. 

- Hvis de kan komme med et udspil, der siger, der er bare ikke noget at være ræd for. Der er taget de og de prøver, og de viser sådan og sådan. Fint, så er vi mere rolige. Men det har vi ikke helt kunne få en overskuelig gennemgang af, siger Jeanette Hoffmann.   

Forældrene har nu skrevet et åbent brev til kommunen, hvor de igen opfordrer til at få lavet en undersøgelse. Et brev som kommunen tager alvorligt, siger forvaltningschefen.

- Når vi så får sådan nogle henvendelser om skimmelsvamp, så tager vi det altid meget seriøst, siger Jacob Philipsen. 

 Så hvad vil forvaltningen svare de her forældre?

- Så langt er vi ikke nået endnu. Vi skal selvfølgelig have forholdt os til den, og så får de en tilbagemelding, siger Jacob Philipsen. 

 

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Samfund.