Fodbold triller integration i mål

Integrationen hjælpes på vej med get2sport-fodbold i Herning

Fodboldklubben Herning Fremad har i flere år haft succes med at integrere invandrer-børn og unge i foreningsarbejdet
Fodboldklubben Herning Fremad har i flere år haft succes med at integrere invandrer-børn og unge i foreningsarbejdet
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

"Sport og idræt taler et universelt sprog. Derfor er det en af de mest oplagte måder at skabe integration på".

Udtalelsen kommer fra Brian Pedersen, der er formand for fodboldklubben Herning Fremad. I tyve år har foreningen været aktiv i integrationsarbejdet i Herning Kommune, og det har givet resultater.

Det er blandt andet sket via projektet get2sport, som Danmarks Idrætsforbund står bag i samarbejde med en række af landets foreninger og kommuner.

En ny undersøgelse fra DIF viser, at foreningsidrætten i get2sport, har givet indvandrer- og flygtningebørn større tryghed, bedre skolegang og mere livskvalitet.  

Projektet har specielt rettet sig mod børn i udsatte boligområder, men i Herning har den lokale fodboldklub angrebet problematikken på sin helt egen måde.

- I og med at klubben ikke ligger i et belastet områder, har vi flyttet vores aktiviteter til nogle af de steder, hvor vi ved der er mange børn af anden etnisk herkomst end dansk. Her har vi også haft mulighed for at introducere den danske foreningsmodel for børn og forældre, fortæller Brian Pedersen.

I følge formanden har målet ikke været at skaffe flere medlemmer eller nå bestemte sportslige mål. 

- Det har været et oprigtigt ønske om at integrere børn og unge med indvandrer-baggrund, som kan være med til at øge mangfoldigheden i vores klub og være med til at afspejle det samfund vi nu engang er en del af, siger han.

Den nye rapport fra Danmarks Idrætsforbund fremhæver netop de gevinster der er for klubberne, når de yder en aktiv indsats i integrationsarbejdet. 76 procent af de frivillige angiver således, at de er blevet gladere for og oplever et større engagement.

- Jeg synes det rammer plet i forhold til hvad vi oplever. Som ledere får vi helt klar noget igen, og som klub er vi meget bevidste om at integrationen kræver ekstra meget opbakning til de frivillige, som til dagligt er en del af integrationsarbejdet.

DIF har i dag get2sport aktiviteter i 16 kommuner, med ønske om at få konceptet bredt ud flere steder i landet.

Ifølge formanden for Herning Fremad, så foregår integrationen dog på mange andre niveauer i sportens verden i øjeblikket.

- Jeg synes jeg ser det når jeg kommer rundt i andre foreninger - ikke kun i fodboldklubber. Idrætten har ikke de samme barrierer, og det gør at det er nemmere for os at lave integration, slutter Brian Pedersen.