Fodbold: FCM-profil blev født i flygtningelejr

Awer Mabil blev født i en af verdens største flygtningelejre, men et visum til Australien hjalp ham på vej til et liv som professionel fodboldspiller. Hjertet ligger dog stadig i flygtningelejren.

awermabil.jpg
Foto: Christian Fomsgaard, TV MIDTVEST

Det er svært at se på Awer Mabil, når han løber ind på et fyldt MCH Arena i FC Midtjyllands sorte dragt. Men den lynhurtige kantspiller var kommet ind i teenageårene, før han første gang spillede fodboldkamp med en vaskeægte læderbold.

FCM-profilen blev født i en af verdens største flygtningelejre, Kakuma i Kenya, i 1995 – og her flød det ikke med fodbolde.

- Vi samlede plastikposer og viklede dem ind i tøj – og så havde vi en bold, forklarer Awer Mabil.

Andre gange var der råd til en ballon, men her kunne man hurtigt komme i problemer, hvis man var den, som kom til at sprænge den.

- Man havde ikke lyst til at være den, som sparkede til den, så den ”poppede”. Så var man i problemer hos resten af holdene, siger Awer Mabil med et smil.

Flygtede fra krig

Awer Mabils forældre flygtede fra krigen i Sydsudan i 1994, og her endte de i flygtningelejren i Kenya, der er blevet til en af verdens største.

Året efter deres ankomst fik de Awer, som blev født blandt 180.000 flygtninge. Han husker det dog ikke som en dårlig barndom.

- Da jeg boede der, havde jeg det sjovt med mine venner. Jeg kendte ikke andet, så jeg tænkte ikke over de forhold, som vi boede under. Det var mere forældrene, der bekymrede sig om det, siger han.

Forældrene havde da også nok at bekymre sig om. Familien fik mad fra FN én gang om måneden, og så skulle det ellers rationeres. Ofte betød det, at familien kun spiste én gang om dagen – og af og til måtte Awer Mabils forældre droppe maden, så børnene gik mætte i seng.

Awer Mabil kommer hvert år tilbage til flygtningelejren med trøjer, fodbolde og meget mere til børnene.
Awer Mabil kommer hvert år tilbage til flygtningelejren med trøjer, fodbolde og meget mere til børnene.
Foto: Privatfoto

Videre til Australien

I 2006 kom der dog en hjælpende hånd til familien. De fik et humanitært visum til Australien, og familien rykkede derfor ”Down Under”.

Det var lidt af et kulturchok for unge Awer Mabil, der var vant til at løbe rundt mellem husene med andre børn.

- Folk var meget reserverede. De blev i deres huse og legede kun i baghaven, fortæller han.

Lysten og glæden ved fodbold fulgte dog med til Australien, og her slog han som ganske ung igennem hos Adelaide United FC, hvor det blev til 47 kampe i årene 2013-2015, inden turen gik videre til FC Midtjylland.

Hjertet ligger i Kakuma

Selvom det nu er mange år siden, Awer Mabil forlod flygtningelejren, vender han jævnligt tilbage til stedet, hvor han voksede op.

- Jeg bliver ved med at komme tilbage for at hjælpe – for at opmuntre børnene, som bor der, til at have håb. Deres drømme kan også gå i opfyldelse, siger han.

Når han vender tilbage er det med sloganet ”Barefoot To Boots” på brystet. Det er navnet på en organisation, han har startet med sin bror, der skal hjælpe børnene i Kakuma.

- Jeg føler mig heldig, men på samme tid føler jeg mig forpligtet til at arbejde hårdt for at repræsentere dem, siger Awer Mabil.

Den lynhurtige kantspiller fik i oktober 2018 sin debut på det australske landshold.

2:10