Flere kvinder vælger landbruget

Landbrugsskoler har oplevet en eksplosion i antallet af kvindelige elever. Fra to procent i 80'erne til 33 procent i dag.

Engang var de medhjælpende hustruer, de eneste kvinder, som arbejdede i landbruget, men pigerne trækker i stigende grad i de grønne gummistøvler og vælger en uddannelse indenfor erhvervet.

I 1980'erne lå andelen af kvinder på landbrugsuddannelserne på to procent. I dag er den steget til 33 procent på grunduddannelsen.

Næsten halvdelen er kvinder

Nogle steder har de nærmest oplevet en eksplosion i antallet af kvindelige elever. Det gælder for eksempel Hammerum Landbrugsskole.

- Vi har en kraftig vækst i antallet af piger. I de sidste par år har vi været oppe på at omkring 50 procent af vores elever er piger, fortæller Marianne Oksbjerre, Direktør på Agroskolen Hammerum.

Nogle af de unge kvinder, der har fundet vej til landbrugsuddannelsen er de tre søstre Charlotte, Anja og Mette Grønning Nielsen.

Naturligt valg

For dem alle tre var valget af uddannelse helt naturlig.

- Vi er alle tre naturmennesker og vi bruger meget tid ved dyrene. Vi har jo selv heste, forklarer Charlotte Grønning Nielsen, der er flokkens yngste på 17 år.

Som kvindelig landbrugselev kan der dog være et par forhindringer på vejen til landmandsjobbet.

- Første sted jeg var ude og søge praktikplads, der fik jeg faktisk direkte at vide, at de ikke kunne bruge mig, fordi de ikke mente jeg var fysisk stærk nok, lyder det fra 23-årige Anja Grønning Nielsen.

Hjælpemidler baner vejen

Hun bakkes op af sine søstre, der har haft lignende oplevelser. De tre er dog enige om, at fysikken ikke spiller en rolle i dagens landbrug.

- Der er så mange hjælpemidler i dag, så det er altså ikke så hårdt fysisk længere, siger Anja Grønning Nielsen.

Om et år er de to ældste piger færdige som landmænd, mens den yngste søster har et par år tilbage af uddannelsen.

Se mere i vores udsendelse 19.30:

2:21
Flere og flere kvinder elsker at muge ud blandt svin og køer. Mød her tre, der har mere end landbrug tilfælles.