Fejret fra nær og fjern: Efter 20 år takker toppolitiker Lars Krarup af som borgmester

Som 29-årig blev han borgmester. I dag - 20 år senere - holdt han afskedsreception. Hernings borgmester Lars Krarup får gode ord med på vejen fra kolleger og konkurrenter.

- Han var meget ung. Men selvom han var ung, så havde han nogle tilgange til tingene som gjorde, at jeg ikke var et øjeblik i tvivl om, at han var en god førstemand.

Således lyder nogle af de ord, afgående Venstreborgmester i Herning Kommune, Lars Krarup, får med sig på vejen af sin tidligere partifælle, Helge Sander. Og netop Sander overtog Krarup borgmesterposten for i 2001, da han blev valgt ind. Men det var ikke uden kamp at få Krarup overbevist om at tage imod nøglerne til byen.

- Umiddelbart før borgmestervalget i 2001 sagde Lars, at han ikke ville være formand for et udvalg. Han ville ikke stille op, for han havde så travlt som direktør for ishockey. Men jeg overtalte ham til at stille op med den betingelse, at han kun skulle have en beskeden plads i udvalgsarbejdet, fortæller Helge Sander.

quoteIngen er i tvivl om, hvad Lars mener, men han har altid gjort det eftertænksomt.

H.C. Østerby, Borgmester, Soc.dem., Holstebro

Men ikke længe efter blev Krarup alligevel lokket med en plads ved det store bord.

- Han fik et meget fint valg, og vi overtalte ham til at blive formand for Kultur- og Fritidsudvalget. Men otte dage senere ringede Anders Fogh og sagde, at Lars skulle være borgmester, fortæller Helge Sander, der efter at give borgmesterposten videre til Krarup i 2001, selv blev videnskabsminister til 2010.

På dagen, hvor Krarup holdt sin officielle afskedsreception i Herning, meldte mange sin ankomst. Og rækken af gæster, der ønskede at holde en tale til den afgående borgmester var så lang, at der måtte sættes begrænsning på. 

Blandt de fremmødte kan udover Helge Sander desuden nævnes tidligere statsminister Poul Nyrup, Venstres politiske ordfører Sofie Løhde, tidligere regionsrådsformand Bent Hansen, Europaparlamentsmedlem Søren gade samt borgmesterkolleger fra nær og fjern.

Lars Krarup og borgmesterkollega H.C. Østerby.
Lars Krarup og borgmesterkollega H.C. Østerby.

Én af dem, H.C. Østerby, fra den socialdemokratiske nabokommune Holstebro. Trods adskillige kampe de to imellem, ser Østerby tilbage på Krarup som en borgmester med tårnhøje ambitioner.

- Lars er en type, som er meget klar i sit mindset og sprog. Ingen er i tvivl om, hvad Lars mener, men han har altid gjort det eftertænksomt, siger Østerby.

Særligt spillet om supersygehuset, der fik sin endelige placering i Gødstrup, satte sit aftryk af, hvem Holstebro-borgmesteren var oppe imod.

- Det var arbejdspladser, og det var hele historien om at miste det sygehus, vi altid har haft. Det var en kamp, vi tabte. Lars er benhård, han går efter sejre. Ham og jeg har altid været i sportens verden, hvor det gælder om at blive nummer et. Men vi(i Holstebro, red.) blev nummer to i det spil.

quoteDet er jo alle dem, jeg har arbejdet sammen med gennem mange år, og at de tager afsked med mig, det er rørende.

Lars Krarup, Borgmester, Venstre, Herning

Også byrådskollegaen fra Radikale Venstre, Johannes Poulsen, sammenligner Krarup med nogle af Danmarks allermægtigste. En nutidens Christian den 4., når man taler om de byggeprojekter, der gennem tiden er kommet til live i Herning.

- Der er eddermugme blevet bygget meget, undskyld mit sprog. Og der er blevet sat nogle skibe i søen, som er meget interessante. Mange har været kontroversielle, men i bagklogskabens lys er alle blevet bedømt af folk som, at det var godt, vi gjorde det. Og dét er en måde at arbejde på, at turde gøre noget, kigge fremad og så blive bedømt på det, som Lars besidder, lyder det fra Johs. Poulsen.

- Et enormt entreprenørskab og en enorm tilgang til at føre ting ud i live, som kommer Herning samlet til gavn, og det er en kvalitet at kunne rumme det alt sammen, fortsætter han. 

Efter dagens afskedsreception er hovedpersonen selv, som han beskriver det, glad men flad:

- Jeg er bare glad for, at der er kommet mange mennesker, og vi har haft en dejlig eftermiddag. Det er jo alle dem, jeg har arbejdet sammen med gennem mange år, og at de tager afsked med mig, det er rørende, siger Lars Krarup.

Men helt slut er det ikke endnu. 49-årige Krarup stopper først endeligt som borgmester i Herning til august.