Far og datter er blandt landets bedste springryttere

Om en uge vælter det ind med heste i millionklassen til et stort internationalt ridestævnestævne i Herning. Et stenkast der fra bor to af dem, der skal ride med om topplaceringerne.

Josefine Sandgaard Mørup og kat. 2 ponyen Kantje’s Valentijn, som hun er blevet både dansk og nordisk mester på.
Josefine Sandgaard Mørup og kat. 2 ponyen Kantje’s Valentijn, som hun er blevet både dansk og nordisk mester på.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Når man kører op ad indkørslen lægger man hurtigt mærke til de mange heste på foldene. Og var det ikke, fordi indendørssæsonen netop er gået i gang, ville springene på banen uden for også antyde, at her er ridning ikke kun på hyggeplan.

Sivebækgård ved Gødstrup lidt uden for Herning huser to af Danmarks bedste springryttere – far Thomas Sandgaard og datteren Josefine Sandgaard Mørup, som begge er på landsholdet i ridebanespringning.

Lige nu træner de til næste opgave – et stort World Cup stævne, som for første gang skal afholdes i Jyske Bank Boxen og MCH i Herning.

- Det bliver fedt at ride i Boxen. Jeg har aldrig redet i så stor en arena og foran så stort et publikum før, så jeg glæder mig, siger Josefine Sandgaard Mørup, der skal have en pony og en hest med.

- Man bliver målt på resultaterne til stævnerne, og det er klart, at man gerne vil være ekstra godt forberedt og i form til et hjemmebanearrangement som ude i Boxen, siger Thomas Sandgaard, der skal have tre heste med til stævnet.

Pengepræmierne rækker ikke

Det kræver meget og hårdt arbejde at ride med på topplan. Skal man være blandt de bedste i verden, er det nødvendigt med en god hest, og de kan nemt koste et tocifret millionbeløb. Derfor uddanner og træner 42-årige Thomas Sandgaard selv springheste på Sivebækgård.

- Man kan godt leve af at ride. Vi har samlet en pakke, hvor jeg træner en del elever, og der er også lidt køb og salg af heste. Heste på det plan i dag kan være ret kostbare, så der kan også komme penge i butikken, hvis man sælger en god hest, siger Thomas Sandgaard.

Thomas Sandgaard har redet siden han var barn.
Thomas Sandgaard har redet siden han var barn.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Thomas Sandgaard rider mellem seks og otte heste hver dag. Han er til stævne cirka hver anden uge enten i Danmark eller udlandet. Men det er altså ikke på grund af pengepræmierne.

- Det står desværre ikke helt mål med omkostningerne med at købe heste ind, lastbiler og folk ansatte. Hvis du er i top 15 i verden, så kan du godt tjene en del på pengepræmierne, men der er hestene også omkostelige. Det er svært at få forretningen til at køre rundt udelukkende på præmiepengene, siger Thomas Sandgaard, der har redet, siden han var barn.

Til World Cup stævnet på hjemmebanen er målet for Danmarks bedste springrytter en topplacering i de fire klasser, der også giver point på verdensranglisten – og hvor præmiesummen i hver klasse i øvrigt er på 25.000 euro.

Far og datter – underviser og elev

Thomas Sandgaard og hans 14-årige datter Josefine konkurrerer ikke direkte mod hinanden, fordi Thomas rider hest, mens Josefine fortsat rider pony. Tidligere i år blev Thomas dansk mester for seniorer, og Josefine vandt det nordiske mesterskab for ponyer. Men der er både fordele og ulemper ved at have sin far som træner.

- Det er dejligt, fordi han altid er hjemme og er der til at hjælpe. Det gør mig også bedre. Så kan man altid få undervisning. Men man kan godt blive lidt sur på ham nogle gange, fordi det er min far, griner Josefine.

- Jeg har det fint med at undervise hende. Jeg synes, det er sjovt og prøver at tackle det lige som de andre elever, jeg har og gøre det på en professionel måde. Ind til videre fungerer det fint. Jeg har mange udedage, så det er bare skønt, at hun kan være med, og vi kan være sammen om det her, siger Thomas.

Også mor Ditte Mørup og lillebror Mads Emil er en del af ridesporten. Ditte har tidligere redet på topplan, mens Mads Emil kun rider en gang i mellem, når han har lyst.

Til World Cup stævnet i Herning skal hele familien med. Stævnet begynder den 18. Oktober og slutter den 22. Oktober.

3:38