Far, mor og børn har alle diagnoser: Familie klarer sig med struktur, skemaer og sammenhold

I familien Christensen har alle fire medlemmer mindst én diagnose. Men selvom det giver masser af udfordringer, lader de sig ikke slå ud.

8:11
Familien Christiansens hjem er ikke som alle andres. Deres hverdag afhænger nemlig i høj grad af struktur, hvilket også har betydning for indretningen af hjemmet.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Der er hyggeligt og masser af varme og kærlighed hos familien Christensen i Hammerum, men man opdager hurtigt, at tingene ser lidt anderledes ud end hos de fleste andre familier.

I gangen er der reoler med masser af små sedler, så man kan se, hvor alt skal være. I stuen står computerne klar på spisebordet, og på væggene hænger der tavler og skemaer med brikker og billeder.

- Vi har nogle udfordringer, der betyder, at hverdagen skal være meget forudsigelig. For andre er det helt hverdagsagtige ting, men vi har brug for, at ting som madlavning, oprydning, påklædning og meget andet er delt op i en fuldstændigt genkendelig rutine, forklarer Line Sikora Christensen.

Hun er er 42 år, uddannet bogholder og lider af ADHD. Hun er gift med Andreas, der har ADD, senfølger efter en blodprop i hjernen og nu venter på at blive udredt for autisme. Sammen har de Roselyn på ni år, der har ADHD og autisme, og Arthur på otte, der har autisme.

Kan som regel kæmpe sig igennem

Det lyder som noget af en udfordring, og det er det også, men familien har valgt en klar strategi.

- Vi har mange udfordringer. Hvis vi gav dem lov, kunne de sagtens vælte os, men det gør vi ikke. Så det er en blanding af ikke at ville og ikke give det lov og så at skille opgaverne ad i små nok bidder. Så kan vi som regel altid kæmpe os igennem dem, forklarer Andreas Christiansen, der er uddannet sygeplejerske.

Familien får hjælp til rengøring, bostøtte og aflastning i form af børnepasning nogle timer om ugen, ellers klarer de sig selv ved hjælp af struktur og skemaer.

- I den optimale verden ville al ting være fuldstændig ens hver dag, forklarer Line Sikora Christiansen og fortsætter:

- Men sådan er det jo ikke, og derfor har vi brug for lidt hjælp og støtte.

Masser af kærlighed.

Parret lægger ikke skjul på, at en af deres veje til at klare udfordringerne også er forståelse og masser af kærlighed.

- Vi har det rigtig rart sammen, og så er vi gode til at kommunikere og finde løsninger, forklarer Line Sikora Christiansen.

Både Andres og Line fik deres diagnoser sent i livet og har derfor måttet kæmpe med mange ting. Deres børn Arthur og Roselyn har til gengæld fået deres tidligt, og det betyder, at de hurtigere kan få den rette hjælp of støtte.

Roselyn går i en almindelig folkeskoleklasse nogle få timer om ugen, mens Arthur er kommet i en specialklasse, hvor han stortrives.

Når de kommer hjem fra skole, samles familien som regel i stuen for at spille computer, og her er der nok mange andre børn, der kan blive noget misundelige.

- Jeg tror mest, det er fordi, vi begge to gider, at det er lidt sejt. De fleste har nok en forælder, der gider engang imellem. Vi spiller også rollespil med dem. Det giver meget god læring, og så er det rigtig hyggeligt. De elsker det, forklarer Line Sikora Christiansen.