Fåreavler undrer sig: - Det er utroligt, at de ikke har kunnet se det komme
Fåreavler Sven Joensen fra Hammerum undrer sig over, hvorfor myndighederne ikke har handlet på viden om bluetongue-virus tidligere.
Allerede i januar blev Fødevarestyrelsen advaret om risikoen for den bluetongue-virus, som har ramt klovbærende dyr de seneste uger.
Det viser en rapport fra Dansk Veterinær Konsortium, som TV Midtvest er kommet i besiddelse af.
I samme rapport vurderes det, at vaccination vil ”reducere sygdom og død med mindst 95 procent”.
Alligevel iværksatte Fødevarestyrelsen først vaccination, da det første udbrud af bluetongue blev opdaget for knap en måned siden.
Det undrer fåreavler Sven Joensen fra Hauge Naturlam, der har 2500 får.
- Det føles som om, de har siddet på hænderne, siger han til TV Midtvest.
Bekymringen lurer
Sven Joensens besætning fra Hammerum er ikke en af de ni besætninger i det midt- og vestjyske, der er blevet ramt af smitte.
Men risikoen for smitte lurer i hans bevidsthed.
- Det fylder noget, for du kan jo ikke lukke en fagavis inden for landbrug op, uden der står noget om bluetongue. Det florerer jo også alle mulige steder på sociale medier. Folk er generelt bekymrede, for vi hører jo rygter om 70 procent dødelighed blandt fårene, siger Sven Joensen.
På landsplan er knap 100 besætninger blevet smittet siden 9. august. Det første smittefælde i Midt- og Vestjylland blev fundet i Spjald 15. august.
- Vi står alle sammen herude på markerne og tænker, at det er utroligt, at de (Fødevarestyrelsen, red.) ikke har kunnet se det komme, siger Sven Joensen.
Myndighederne var advaret
Men myndighederne var advaret om risikoen.
I rapporten fra Dansk Veterinær Konsortium kan man læse at, ”et dansk udbrud vil nok kunne finde sted i august. Det vil være lidt overraskende, hvis Danmark ikke rammes i 2024.”
Alligevel har det ikke været muligt at begynde at vaccinere, før der var et udbrud på dansk jord.
- Det korte svar er, fordi det ikke er lovligt. Det lidt længere svar er, fordi der ikke er nogle vacciner, der er godkendt til markedsføring i EU. Og det betyder simpelthen, at det ikke er lovligt at vaccinere forebyggende, siger Mette Kirkeskov Sie.
Hun er enhedschef for dyresundhed i Fødevarestyrelsen, der er ansvarlig myndighed på området.
Siden det første tilfælde af smitte i Danmark har det været muligt at vaccinere på en dispensation.
Savner svar
Hos fåreavleren står Fødevarestyrelsen dog fortsat ikke til topkarakter for sin håndtering af bluetongue-udbruddet.
- Der er et misforhold mellem, hvad vi har fået ud af informationer fra Fødevarestyrelsen og den følelse, man står med som producent ude på jorden. Man synes ikke rigtigt, de siger noget som helst. Og de kan dårligt svare på de spørgsmål, vi har, siger Sven Joensen.
Enhedschef Mette Kirkeskov Sie understreger, at al information er tilgængelig på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
- Men jeg kan sagtens forstå, at der kan være mange spørgsmål, som man ikke kan få svar på. Det hænger sammen med, at vaccinen ikke er godkendt endnu. Så længe den ikke er det, er det ikke alle data, der er tilgængelige, siger Mette Kirkeskov Sie.