Erhvervsmand i retten med ni år gammel sag

En ni år gammel sag begynder onsdag i Retten i Herning mod Frank Svalgaard, der er tiltalt for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven.

Sagen begyndte i juni 2007, men har første retsdag i dag onsdag - knap ni år senere. På anklagebænken ved Retten i Herning sidder Frank Svalgaard tiltalt for at overtræde både naturbeskyttelsesloven og planloven.

Frank Svalgaard og hans forsvarer går efter frifindelse. Han fastholder, at der kun er bygget på områder, der ikke er fredet. Det er hverken kommune, Naturklagenævnet eller Fredningsnævnet dog enige i.

- Vi har forsøgt at gå diplomatiets vej. Men det er Herning Kommune, der har besværliggjort sagen og ikke os, sagde Frank Svalgaard i retten. 

Han mener, kommunen har haft mere travlt med at være i dialog med pressen, end at sagsbehandle denne sag.

Og når kommunen kræver genetablering af området, så vil det blot gøre mere skade end gavn. 

- Det er en umulig opgave kommunen beder os om, sagde han blandt andet i retten.

Sagen kort

Tilbage i 2007 gravede Frank Svalgaard ifølge Herning Kommune i et naturfredet område omkring det gamle hotel i Haderup, som også den dag i dag tilhører ham.  Både kommunen og politiet forsøgte dengang at standse ham, men erhvervsmanden blev ved med at kræve sin ret.

Onsdag sidder han dog klar til hvad, der skulle være første og eneste retsdag, der er sat af til sagen, men det er hurtigt blevet klart, at der ikke kan falde en afgørelse allerede i dag. 

Ødelagt pumpebrønd og læhegn

Frank Svalgaard er tiltalt for i alt at have ødelagt et areal på 56.475 m2, som ligger i et beskyttet Natura-2000 område, og som samtidig er omfattet af Karup Å fredningen.

Tiltalen lyder på, at han blandt andet har fjernet et etableret voldanlæg, læhegn og en pumpebrønd.

Sagen kort

 


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Samfund.