Endelig kom huen: Frederik trodser autisme og gennemfører ungdomsuddannelse

Som den første på Autisme Center Vest har Frederik Kørvel Jakobsen torsdag gennemført en Særligt Tilrettelagt Uddannelse.

Midt i mørket med coronapandemi er der også lyspunkter. For Frederik Kørvel Jakobsen, der lider af aspergers syndrom, var det lyspunkt torsdag.

Her fik han efter tre års kamp endelig huen på for at have gennemført en ungdomsuddannelse på STU ved Autisme Center Vest.

- Nu har jeg fuldført noget. Det er jeg glad for. Jeg er stolt af mig selv, siger Frederik Kørvel Jakobsen, efter han modtog sin hue.

Det stod ellers ikke skrevet i kortene, at den unge mand skulle gennemføre en ungdomsuddannelse. Han har tidligere gået på et normalt gymnasium, men det blev for meget for ham.

Men onsdag dimitterede han fra en særligt tilrettelagt uddannelse i Snejbjerg ved Herning.

Det handler om et godt voksenliv

Det var ikke kun Frederik Kørvel Jakobsen eller hans familie, der var glade for, at han har gennemført uddannelsen.

Også for skoleleder Sonja Bach Møller var det en stor dag.

- Det at komme her, få sit kompetencebevis i hånden og få huen på, gør, at man kan ranke ryggen og sige, at man faktisk har afsluttet noget, siger hun og fortsætter:

- Alt det gode, vi kan putte ind og give dem af selvværd, selvtillid og tro på livet, er det, det handler om, så de kan få et så godt voksenliv som overhovedet muligt.

Frederik Kørvel Jakobsens far, Carsten Jakobsen, lægger vægt på, at det er vigtigt, at der tilbydes noget til unge mennesker som Frederik, der ikke har tilstrækkeligt med sociale kompetencer eller fungerer i en normal gymnasieklasse.

quoteBegge mine storebrødre har fået hue, og nu får jeg selv.

Frederik Kørvel Jakobsen

I brødrenes fodspor

Med flaget hejst, gaver pakket ud og beviset i hånden var der ikke meget, der kunne gøre Frederik Kørvel Jakobsen i bedre humør denne dag.

Især var han glad for én ting.

- Det har jeg glædet mig til. Begge mine storebrødre har fået hue, og nu får jeg selv en, siger han.

Selvom den særligt tilrettelagte uddannelse fra Autisme Center Vest ikke er adgangsgivende til universiteter eller andre videregående uddannelser, betyder den alligevel meget