Ekstra varmeregning på 282 millioner kroner

Fjernvarmeselskabet EGJ Varme sender ekstra regninger for i alt 282 millioner kroner ud til forbrugerne.

EGJ Varme i Herning, som ejes af Energi Midt, har fået grønt lys fra Energitilsynet til at opkræve 282 millioner kroner fra deres kunder fra 1. april 2013. Regningen kommer, fordi EnergiMidt for ni år siden købte 2/3 af varmeselskabet EGJ Varme af Herning Kommune. Den investering har Energi Midt fået lov til at forrente - og dermed kræve ekstra penge fra forbrugerne.

 - Det Energitilsynet har lagt til grund, er at de siger, det bestemt ikke er en urimelig prisstigning, siger direktør for Energi Midt, Holger Blok.

Frustrerede virksomheder

Værst går det ud over virksomheder med store produktionsarealer. Ekstra regningen bliver nemlig regnet ud efter deres areal og ikke deres varmeforbrug.

Prisen per opvarmet kvadratmeter går fra 19,38 kroner til 35,34 kroner. Hos Jysk Aluminiums Industri i Herning betyder det en stigning i varmeregningen på 200.

 - Det er vi godt og grundigt trætte af, for vi lever jo i en økonomisk virkelighed med international konkurrence, hvor vi ganske enkelt ikke har råd til at lade hverken omkostninger eller salgspriser stige, siger direktør, Kenn Risbjerg Christensen.

Pengene ender hos kommunen

De 282 millioner kroner ender i Herning Kommunes kasse, som sidste afbetaling for salget af EGJ Varme. Borgmester Lars Krarup forstår godt virksomhedernes frustrationer, men mener, de skal se på helheden.

- Handlen fra 2003 har indbragt Herning Kommune 1,1 milliarder kroner før skat. Samlet set er det jo, vil jeg tillade mig at påstå overfor de virksomheder og private, der får en stigning, en serviceforbedring og gode rammebetingelser vi kan skabe for de penge, siger Lars Krarup.

Lukker for varmen

Hos Jysk Aluminiums Industri betyder den ekstra varmeregning, at virksomheden nu tænker i alternativer til fjernvarme.

- Vi må nu konkret overveje, om vi kan koble os helt af fjernvarmenettet. Det skal vi bruge nogle investeringsmidler på - og de midler kunne vi ellers have brugt på at investere i vores virksomhed og skabe nye arbejdspladser, siger direktør Kenn Risbjerg Christensen.

Energitilsynet har 45 lignende sager liggende til behandling.

Energitilsynet har givet grønt lys for million-opkrævning.