Eksplosion i brint-tankstation: Ikke den samme som i Danmark

En brint-tankstation sprang mandag eftermiddag i luften i den norske by Sandvika. Producenten Nel Hydrogen i Herning fortæller nu, at de danske stationer er en anden generation.

Mandag klokken 17.30 sprang en Uno-X brint-tankstation angiveligt i luften ved en motorvejstilkørsel til den norske by Sandvika. Det skriver flere udenlandske medier. Heriblandt det norske medie NRK. 

Det norskejede brintselskab Nel Hydrogen, der i 2015 opkøbte det Herning-baserede H2 Logic, er ved at undersøge, hvad der er gået galt. Samtidig lukkede de for alle lignende tankstationer, heriblandt flere i udlandet. Men Nel Hydrogen bekræfter overfor TV MIDTVEST, at de danske tankstationer ikke er ramt. 

- Det er en anden som har ansvaret for den del hos os (i virksomheden red.), men så vidt jeg er orienteret, er det en anden tankstation, som er installeret i Danmark. En ældre generation, fortæller Jakob Krogsgaard, der er Senior Vice President i Nel Hydrogen til TV MIDTVEST.

Brint-tankstationen i Holstebro er fortsat åben for Holstebro Kommunes biler, der kører på brint. Anlægget er en ældre generation end den, der eksploderede i Norge. 
Brint-tankstationen i Holstebro er fortsat åben for Holstebro Kommunes biler, der kører på brint. Anlægget er en ældre generation end den, der eksploderede i Norge. 
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST

Otte danske stationer

Han fortæller, at der findes otte brint-tankstationer i Danmark produceret af Nel Hydrogen, men de er altså af en ældre dato, og dermed ikke identisk med den, der er eksploderet i Norge. 

I Sandvika, der ligger omkring 16 kilometer vest for Oslo, blev motorvejen spærret af og to personer blev kørt på sygehuset med mindre kvæstelser. Formentlig efter, at airbags i deres biler blev udløst ved eksplosionen. Politiet og danske eksperter fra Nel Hydrogen arbejder nu på stedet for at finde ud af, hvad der præcist er gået galt. 

Jakob Krogsgaard har indtil videre ikke yderligere kommentarer til ulykken.

- Derudover har jeg ikke noget at fortælle. Vi samarbejder med myndighederne for at finde ud, hvad der er sket, siger han. 

I en pressemeddelse siger direktør for Nel Hydrogen, Jon André Løkke følgende:

- Vi er taknemlige for det effektive arbejde fra redningsfolkene, og at ingen kom alvorligt til skade ved ulykken. Det er for tidligt at spekulere i årsagen til ulykken. Sikkerheden forbliver det vigtigste fokus for os og vi tilbyder derfor al relevant teknisk hjælp i myndighedernes efterforskning. Derudover har vi straks og over natten sendt vores eksperter til stedet, heriblandt eksperter fra Danmark. Vi vil fortsætte med at arbejde tæt sammen med myndighederne, for at finde årsagen til ulykken.

INDSLAG 24/10-2018: Nel Hydrogen satser på, at tung transport kan være med til at udvide brintteknologien så meget, at brintbiler bliver et reelt alternativ.
INDSLAG 28/6-2018: Nel Hydrogen i Herning har landet så stor en milliardkontrakt, at virksomheden får brug for flere medarbejdere.