Efterskoleelever skal pakke mobiltelefonen væk

På Nøvlinskov Efterskole har de i denne uge fokus på elevernes mobilvaner, og torsdag skulle eleverne selv på løsninger til deres dårlige mobilvaner.

Katrine Krath Pedersen, Katinka Lynke, Tobias Elgaard Rinder og Jonas Madsen har alle svært ved at koncentrere sig, når deres telefon er i nærheden.
Katrine Krath Pedersen, Katinka Lynke, Tobias Elgaard Rinder og Jonas Madsen har alle svært ved at koncentrere sig, når deres telefon er i nærheden.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

På Nøvlingskov Efterskole bruger eleverne en del tid på deres mobiltelefon. Nogle elever bruger op til fem timer om dagen på telefonen.

Derfor har skolen besluttet, at eleverne kun må bruge deres smartphones om morgenen og om aftenen, så de i dagtimerne skal være fuldstændig mobil-fri. 

Men i denne uge har efterskolen et ekstra fokus på elevernes telefonadfærd.

- Det er et led i en større plan, hvor vi arbejder med elevernes sociale trivsel. Man har fundet ud af, at unge mennesker trives dårligere nu, end de gjorde for ti år siden, og det har man i efterskoleforeningen sat sig for, at man vil gøre noget ved, siger efterskolelærer på Nøvlingskov Efterskole, Mathias Bækgaard Braad.

Statistikken, som de på efterskolen arbejder ud fra, viser, at siden den første iPhone kom, så er unges trivsel faldet, og ensomheden har bredt sig. 

På efterskolen ved Vildbjerg oplever mange af eleverne det samme problem.

- Når jeg skal lave lektier og afleveringer, så kan jeg godt blive forstyrret af mobilen. Hvis der lige kommer en snap, så tjekker man den, og så bliver jeg ukoncentreret, og det sker faktisk ret tit, fortæller Katinka Lynge.

Mobilen skal langt væk

På Nøvlingskov vil de lave om på de dårlige vaner, så torsdag skulle eleverne selv komme på ændringer, som kunne give dem et sundere forhold, og mange af eleverne har fundet på det samme tiltag.

- Jeg vil pakke den langt væk, så jeg kan koncentrere mig bedre om de ting, jeg skal lave, fortæller Katrine Krath Pedersen.

Eleven Katrine Krath Pedersen mener, at mange kunne tænke mere over deres mobilforbrug.

- Jeg tror godt, at det kan være et problem, for jeg tror ikke folk ved, hvor meget tid mobilen tager, som de kunne have brugt på alt muligt andet, siger hun.

Foruden nogle bedre vaner med telefonen, så mener elevernes lærer, at der er flere gode ting at hente for eleverne, hvis de kan lære at lægge mobilen væk.

- Eleverne får en bedre søvn og en bedre evne til at koncentrere sig. Mobilen kan skabe ensomhed, og hvis man kan lægge den fra sig, bliver man mere nærværende, fortæller Mathias Bækgaard Braad.