Efter seks år med arbejdsprøvninger har Steen nået grænsen: - Jobcentret har kørt mig psykisk og fysisk ned

Steen Feyerholm fra Hammerum er ikke blevet bedre i stand til at varetage et arbejde under et årelangt forløb på et jobcenter. Han mener selv, at jobindsatsen med arbejdsprøvninger og praktikforløb har gjort ham mere syg og mindre i stand til at arbejde.

2:40
Steen Feyerholm fra Hammerum har været på randen af selvmord - og han giver skylden til jobcentret, som han mener, har presset ham ud i angst og depression.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Efter flere års arbejde med stærke kemikalier udviklede 57-årige Steen Feyerholm for seks år siden håndeksem.

- Mine hænder dunker, som om der er tusind nåle, der stikker i dem, de hæver til dobbelt størrelse, og jeg kan næsten ikke holde på en kop eller lave mad, fortæller han fra sit hjem i Hammerum.

Arbejdsskaden har holdt Steen Feyerholm fra arbejdsmarkedet i seks år, fordi han f.eks. slår voldsomt ud af berøring med vand, med papir og med partikler fra tryksværte. Alligevel har han flere gange oplevet at blive sendt i arbejdsprøvning med arbejdsopgaver, der udløser hans håndeksem.

- Jobcentrene forhaster sig simpelthen for meget. Det bliver en jagt på borgernes arbejdsevne, og det presser borgerne alt for meget. Og så bliver folk unødvendigt syge, lyder det fra privatpraktiserende socialrådgiver Maj Thorsen, der bakker op om Steen Feyerholms oplevelse. 

I alle årene har han nemlig oplevet et jobcentersystem, der ifølge ham trækker tænder ud og stresser mere, end det gavner. Efter utallige arbejdsprøvninger og forliste praktikforløb fik han i onsdags afslag på sit ønske om at blive tilkendt førtidspension. For sjette gang. Og det fik bægret til at flyde over.

- Jeg havde gjort alt klar til selvmord. Skrevet brev og testamente og det hele, fortæller Steen Feyerholm. 

Han nåede dog at blive tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling, men frygter nu at skulle i virksomhedspraktik endnu en gang. At være en del af jobcentersystemet har gjort ham syg. Steen Feyerholm lider i dag af både depression og angst oveni sin eksem.

- Det hele kører i ring på Jobcentret. De tager ikke hensyn til, hvad lægerne siger. De tror, de ved bedre. Det har kørt mig psykisk og fysisk ned. De kan jo ikke finde nogen løsning, lyder det frustreret fra Steen Feyerholm.

Afvikling i stedet for udvikling

Ifølge den privatpraktiserende socialrådgiver, der netop arbejder med sager som Steen Feyerholms, så gør systemet i dag alt for mange borgere syge.

- Når borgere henvender sig til mig, så er det den typiske historie, at der er sket en helbredsforværring undervejs i jobcenterforløbet. Det er desværre mere almindeligt, end man lige regner med, fortæller Maj Thorsen, der ofte bliver hyret ind som bisidder, når et forløb hos Jobcenteret er gået i hårdknude.

Intentionen med beskæftigelsesindsatsen er, at borgere skal tilknyttes arbejdsmarkedet og eksempelvis komme i fleksjob. Maj Thorsen oplever dog alt for ofte, at det nærmere er det modsatte, der bliver resultatet.

- Et mangeårigt jobcenterforløb fører sjældent til noget godt. Det er ikke til gavn for borgeren, så vi taler faktisk nærmere om en afvikling af arbejdsevne end en udvikling, og det er altså ikke meningen med lovgivningen, siger Maj Thorsen.

Steen Feyerholms oplevelse med jobcentret i Herning Kommune er i følge Maj Thorsen langt fra enestående. Men hos kommunen kan direktøren for Social, Sundhed og Beskæftigelse ikke umiddelbart genkende billedet, men han er villig til at undersøge det nærmere. 

- Hvis vi har et generelt problem i jobcentrene - ikke kun i Herning Kommune - så plejer vi at kigge ned i maskinrummet for at se, om der er noget, vi skal justere på. Men jeg har ikke kendskab til hverken den konkrete sag eller andre af denne type sager, lyder det fra Søren Christensen. 

Minister kender til problemer på jobcentre

De mange historier om folk, der bliver klemt i jobcentrenes sagsbehandling er også nået til Christiansborg.

- Vi hører for ofte om sager, hvor borgere kommer i klemme. Og der er vi nødt til at være skarpere, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (A).

- Vi kommer til at tage hul senere på året om drøftelser med de partier, som er en del af førtidspensions- og fleksjobordningen for også at se på ændringer der, og sådan vil vi fortsætte, siger den socialdemokratiske beskæftigelsesminister.

Den privatpraktiserende socialrådgiver, Maj Thorsen, har sine helt egne råd til, hvor landets jobcentre bør justere sagsbehandlingen.

- Jobcentrene bør lytte til borgeren. Og så skal de tage de lægefaglige oplysninger seriøst. Jeg ser alt for ofte sager, hvor borgernes oplysninger fra deres praktiserende læge eller fra en psykolog ikke accepteres. Jeg er lige ved at sige, at jobcentrene åbenbart nogle gange er klogere end lægerne. Det sker bemærkelsesværdigt ofte, siger Maj Thorsen.

Steen Feyerholm har været på arbejdsmarkedet, siden har var 16 år gammel. Han har været væk fra arbejdsmarkedet de seneste seks år. Han har nu anket jobcentrets afslag på førtidspension. Igen. 

- Nu venter jeg så på, at jeg skal op til et møde igen. Men hvornår det bliver, ved jeg ikke.