Efter etårig klagesag: Utzon-tag skal bevares

Natur- og Miljøklagenævnet har efter et år givet Herning Kommune medhold i, at det omdiskuterede Utzon-tag på Uno-X tankstationen i Herning skal bevares.

Det var ikke forkert, da Herning Kommune i november sidste år nedlagde forbud mod at nedrive Utzon-tanken i Poulsgade i Herning.  Det har Natur- og Miljøklagenævnet afgjort efter en klagesag, der har varet et år. Det skriver aoh.dk. 

Formand for byplanudvalget Ulrik Hyldgaard (V) siger til Herning Folkeblad:

- Jeg er rigtig glad for, at vi har fået medhold i at have ageret rigtigt i situationen. Det havde jeg nu også forventet, siger Ulrik Hyldgaard til aoh.dk

Se indslag, da Herning Kommune besluttede at nedlægge forbud mod nedrivning.

00:45

Herning Kommunes byplanudvalg har i dag besluttet at det særprægede tag ved tankstationen Uno-x som er tegnet af Jørn Utzon skal bevares.

Luk video

Hele sagen begyndte, da benzinselskabet Uno-X i sommeren 2015 søgte Herning Kommune om nedrivning, fordi de gerne ville flytte tankanlægget og samtidig ville en renovering af taget ifølge selskabet blive alt for dyrt. 

Men det ville Herning Kommune ikke gå med til og har i stedet ønsket at ændre lokalplanen, så tankstationens udseende - der er tegnet at Utzon - ikke må ændres og i stedet skal bevares. 

Efter at Herning Kommune nu har fået medhold kan kommunen gå videre med lokalplanen, som skal endeligt vedtages på byplanudvalgets møde mandag d. 21. november. 

Uno-X har ikke taget stilling til Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse. Hvis selskabet vil gå videre med en retssag, har de seks måneder til at indbringe sagen for domstolene. 

Kommunen kan blive tvunget til at overtage bygningen

Uno-X har vedligeholdelsespligten på bygningerne men lejer dem af Slotsdal Ejendomme.
Direktør Lars Kramer siger til aoh.dk at han hele tiden har bakket op om Herning Kommunes beslutning om at bevare taget, men at de nu skal overveje sagen.

- Jeg mener, at kommunen har gjort det eneste rigtige. Men det ændrer ikke ved, at vi med den nye lokalplan får forringet vores værdier, fordi byggeretterne reduceres, og vi får pålagt en ekstraudgift til at vedligeholde bygningerne på en bestemt måde i al fremtid, siger han til avisen.

Ifølge planlovens paragraf 49 kan en ejer, som har fået afslag på nedrivning, kræve ejendommen overtaget af kommunen, og prisen skal i så fald fastsættes af en taksationskommission.

Hvordan Slotsdal Ejendomme vælger at gøre, vil selskabet først tage stilling til, når lokalplanen er vedtaget i kommunen.