Dyr bryder ud af indhegningerne: Strømmen slår ikke hårdt nok i tørken

Mange dyr bryder for tiden ud af deres indhegninger. Det skyldes blandt andet, at tørken gør det svært for landmændene at holde strøm i hegnene.

Hele 59 gange har politiet siden den første juli rykket ud for at hjælpe med indfange husdyr, som er sluppet ud af deres indhegning.

- Det synes vi er en markant stigning i forhold til, hvad vi kan erindre, vi har haft tidligere, siger Henrik Nielsen, der er vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Forklaringen skal med stor sandsynlighed findes i det tørre vejr. De mange løse dyr kan både bryde ud, fordi der ikke er foder nok til dyrene i det efterhånden meget tørre græs, men forklaringen kan også ligge et helt andet sted.

- Når det er tørt, så mærker dyrene ikke strømmen i hegnet så godt. Hvis der ligger vand, så slår det meget hårdere, forklarer landmand Per Westergaard fra Vildbjerg.

Landmænd oplever strømproblemer

Per Westergaard er en af dem, der tæller med i politiets statistik om løsslupne dyr i juli måned.

- Det er farligt at have dem til at rende ude på vejene, men det er der heller ikke nogle landmænd, der ønsker. Det er skrækkeligt at blive ringet op og høre, de er ude, siger han.

I hans tilfælde drejede det sig dog om et væltet hegn, men faktisk kan netop de elektriske hegn blive mindre effektive på grund af tørken.

- Vi hører fra flere landmænd, at hegnet ikke slår så hårdt, og det kan være tegn på, at jordspyddene er for tørre eller at køerne afleder mere strøm. Dermed udfordrer de også hegnstråden mere end normalt, siger Aage Harrild Nielsen, kvægrådgiver hos SAGRO.

Samme oplevelse har Per Westergaard.

- Der er ikke så meget fugt rundt om jordspyddet, så det er svært at holde strøm i tråden, siger han.

Han tjekker selv sine hegn oftere end normalt lige for tiden, og så håber han ellers på et mirakel fra oven.

Vi er kommet dertil, hvor vi nærmest ikke tror på vand længere. Vi må leve uden, siger han med et smil.

Denne måned er politiet rykket ud hele 59 gange for at hjælpe med indfange husdyr. Tørken får skylden.

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Vejr.