Dyr benprotese kan opfylde Filips højeste ønske: Kommunen vil kun tildele ham en sparemodel

Filip Thinggaard fra Aulum håber at kunne komme til at løbe ligesom andre 14-årige. Men indtil videre spænder Herning Kommune ben for drømmen af hensyn til økonomi.

2:51
Herning Kommune vil ikke betale en dyr benprotese til 14-årige Filip Thinggaard. I stedet har de bevilget en billigere og - i følge familien - dårligere model.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Hans største drøm er at komme til at løbe, svømme og gå på trapper ligesom de andre 14-årige drenge i hans klasse.

Umiddelbart lyder det som en meget ydmyg og opnåelig drøm for de fleste - men Filip Thinggaard er ikke, som drenge i Aulum er flest.

For knap seks år siden fik han amputeret sit venstre ben efter et kræftforløb, så derfor har han endnu ikke lært at løbe. Bare det at gå er besværligt med en protese - lige indtil han prøvede en Genium X3 hos familiens bandagist.

- Jeg kunne ikke mærke den overbelastning, der er af mit højre knæ. Jeg kunne meget mere, gik hurtigere og længere end jeg har kunnet før, fortæller han.

Inden det begynder at lyde som en reklame for benproteser, så er det vigtigt at slå fast, at ikke alle proteser er ens. Og at få denne intelligente og elektroniske forlængelse af Filip Thinggaards biologiske lårstump ville være som at blive genfødt for teenageren.

- Jeg ville kunne være med til meget mere nede i skolen og få et mere aktivt liv, end jeg har nu. Jeg sidder meget indenfor og spiller eller ser tv og på mobilen, siger han.

Filip Thinggaard har for tiden lånt en Genium X3-protese. Den, han er blevet bevilliget, er også elektronisk, men ikke så intelligent som Genium-protesen.
Filip Thinggaard har for tiden lånt en Genium X3-protese. Den, han er blevet bevilliget, er også elektronisk, men ikke så intelligent som Genium-protesen.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Den konklusion var bandagisten også kommet frem til, og efter at have set Filip Thinggaard gå, som havde han to ben af kød og blod, på trapper, var han slet ikke i tvivl. 

Desuden vurderede bandagisten, at de slidskader, som uundgåeligt følger med brugen af hjælpemidlet, ville blive mindre. Derfor blev en ansøgning til Herning Kommune om at få bevilliget en Genium X3-protese sendt afsted.

Afslag fra kommunen

Bandagisten og familiens ønske bliver dog ikke opfyldt. I et brev forklarer Herning Kommune, at deres vurdering er, at en langt billigere - men stadig elektronisk - protese vil kunne udføre opgaven i tilfredsstillende grad.

Prisforskellen er da også til at tage og føle på. Genium X3-protesen koster 534.000 kroner, mens kommunens bevilling lyder på en C-leg 4 protese til 209.000 kroner. Altså en forskel på 325.000 kroner, hvilket Herning Kommune i brevet ikke lægger skjul på har haft en betydning.

- Det første, jeg sagde, var: "Jeg har lyst til at sige noget meget grimt lige nu", og så kastede jeg brevet væk fra mig, siger Filip Thinggaard.

I afslaget lægger Herning Kommune ikke skjul på, at prisen spiller en rolle.
I afslaget lægger Herning Kommune ikke skjul på, at prisen spiller en rolle.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

For både ham og hans mor, Birte Thinggaard, opvejer fordelene ved den dyrere protese nemlig klart prisforskellen. Blandt andet er Genium vandtæt, hvilket C-leg ikke er.

- Jeg havde jo håbet på, at man som barn kunne få lov til at få et liv som alle andre. Og at Filip fik mulighed for at blive, hvad han vil. Det var hans oplevelse, da han prøvede Genium X3-leddet, siger hun.

Ifølge Foreningen for Familier med Kræftramte Børn, så er familien Thinggaards historie langt fra enestående.

- Vi hører ofte, at kommunerne generelt gerne vil tilbyde den billigste løsning, siger Tommy Brøgger, der er formand i foreningen.

Klager over bevilling

Herning Kommune mener selv, at protesen C-leg 4, som altså er over 300.000 kroner billigere, kan opfylde den samme funktion som Genium X3 som hjælpemiddel for Filip Thinggaard.

- Som politikere er vi jo ikke inde over den slags beslutninger, så jeg kan kun hænge mit hat på, at den vurdering er lavet ud fra de samtaler og oplysninger, der er på drengen, siger Anne Mette Bang Rasmussen (V), der er formand i Børne- og Familieudvalget.

Men det er familien altså ikke enige i, og de bliver bakket op af foreningen for amputerede, som også mener, at der er en række væsentlige forskelle mellem de to proteser.

- Genium er bedre til at understøtte fri bevægelighed, mindske skader og slidgigt, den er vandtæt også i klor- og saltvand, så man kan svømme med den, og så er det kun Genium, der understøtter almindelig gang på trapper og tilpasser sig brugeren, forklarer Marianne Palm, der er formand for Amputationsforeningen i et skriftligt svar til TV MIDTVEST.

Og så har den dyrere model som den eneste en indbygget løbefunktion, der kan opfylde Filip Thinggaards højeste ønske.

- Mit mål er at kunne komme til at løbe. Det er det eneste, jeg går efter lige nu. For at blive mere aktiv. Det knæ, jeg er blevet bevilliget, det kan man ikke løbe med, siger han.

Familien har nu sendt en klage til Herning Kommune over beslutningen, og bliver den ikke efterkommet, så vil sagen ende i Ankestyrelsen.

- Jeg håber da, at de går ind og kigger på det igen og tager vores tanker med i vurderingen. Det vil gøre en stor forskel for Filip, lyder det fra hans mor, Birte Thinggaard.

Kommunen har fire uger til at behandle familiens klage.