Dronevideo: Unik udgravning har stået på i 14 år

I næsten 14 år har de arkæologiske udgravninger været i gang ved Herning-forstaden Snejbjerg. Området giver et unikt indblik i livet for 1.500 år siden

Maskinerne har skrabet det øverste lag af 200.000 kvadratmeter jord. Nu mangler de kun 100.000 kvadratmeter.
Maskinerne har skrabet det øverste lag af 200.000 kvadratmeter jord. Nu mangler de kun 100.000 kvadratmeter.
Foto: Privatfoto

Herning-forstaden Snejbjerg er ikke som de fleste nyudlagte villakvarterer, hvor entreprenørerne lystigt kan stikke rendegraverens skovl i jorden, hvor de vil. I vejen står arkæologerne fra Museum Midtjylland.

For lige præcis dér, hvor de spritnye parcelhuse engang kommer til at skyde op ligesom paddehatte i en efterårsfugtig skovbund, byggede jernalderens bønder nemlig deres gårde for omkring 1.500 år siden.

- Det er et meget stort, sammenhængende område, og det er det, der gør det så spændende, siger museumsinspektør Martin Winther Olesen og arkæolog Søren Christensen supplerer:

Lerkoppen her er fra år 500 e.kr. og et af de mange jernalder-fund, arkæologerne fra Museum Midtjylland har gravet op i Snejbjerg.
Lerkoppen her er fra år 500 e.kr. og et af de mange jernalder-fund, arkæologerne fra Museum Midtjylland har gravet op i Snejbjerg.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

- Det er fantastisk at få den der helhed af, hvordan oldtiden udvikler sig. Vi har nærmest det hele herude.

Derfor går det lidt langsommere end normalt med at udstykke grundene til nybyggerne. Arkæologerne fra Museum Midtjylland med deres skovle og børster skal først være færdige med museets største udgravning nogensinde. Og det er de ikke endnu.

Stadig masser af fund

200.000 kvadratmeter er blevet udforsket i takt med at parcelhusene har bredt sig vestpå. Snejbjerg var ikke nogen lille landsby fra Kristi fødsel og frem til år 500 med en stærk økonomi på grund af jernholdig jord. 

Men liv og glade dage dengang betyder altså, at villige villa-købere må være tålmodige nu. Området er nemlig smækfyldt med interessante fund, og Museum Midtjylland mangler stadig at undersøge 100.000 kvadratmeter. Men gevinsten er hele arbejdet værd, mener museet.

- Når vi så står her, og kan kigge over på de nye huse og sige, at der gravede vi i 2008 og 2009, og så kan holde det op imod de nye fund, det er ret unikt. At vi får sådan et overblik over en stor boplads, siger arkæolog Søren Christensen

Først når arkæologerne har støvsuget undergrunden og er rykket videre til en ny firkant, der skal udgraves, må der bygges parcelhuse på området i den populære forstad.

0:50
Se det jordnære udgravningsarbejde fra luften. Vores drone-fotograf var tirsdag forbi Snejbjerg.