Drev virksomhed uden regnskab: Direktør idømt betinget fængsel

Et firma i Sdr. Felding havde ifølge Skat en millionindtægt, men ejeren og direktøren sørgede ikke for den lovpligtige bogføring.

Når man har en virksomhed, skal man sørge for at have styr på bogføringen og lave et regnskab.

Det er der formentlig ikke mange erhvervsfolk, der er i tvivl om. 

Ikke desto mindre er en 43-årig mand blevet idømt 20 dages betinget fængsel, fordi han som direktør i og ejer af et firma i Sdr. Felding ikke sørgede for den nødvendige bogføring.

Der blev simpelthen ikke ført regnskab i de to år, virksomheden eksisterede, og derfor dømte retten i Herning ham for at overtræde straffelovens paragraf om bogføring. Overtrædelser af paragraffen straffes ofte med bøde, men kan i alvorlige tilfælde give fængselsstraf.

Det helt store spørgsmål er, hvad virksomheden i Sdr. Felding beskæftigede sig med. Da der ikke blev lavet regnskaber, kan man ikke finde oplysningerne der.

Direktøren forklarede selv i retten, at der ham bekendt ikke var nogen aktivitet i selskabet. Det harmonerer dog ikke med oplysninger fra Skat, der ifølge sagens anklager Jakob Kjær har registreret, at der var en indkomst på 1,2 millioner kroner i virksomhedens levetid.

Alvorlig kriminalitet

Den 43-årige endte med at erklære sig skyldig, og Jakob Kjær er godt tilfreds med dommen.

- Jeg synes, at der er tale om alvorlig kriminalitet. Det er en af de mest basale regler, at man skal føre et regnskab. Når det ikke sker, og Skat samtidig har registreret en indkomst, er der en risiko for, at det offentlige lider et tab, siger anklageren.

Anklageren foreslog i sin procedure en ubetinget fængselsstraf, men retten valgte altså at gøre straffen betinget. Den 43-årige valgte at modtage dommen.

Om sagen om det mystiske firma fra Sdr. Felding også er et tema for skattemyndighederne, ved anklagemyndigheden ikke.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien 112.