Det virker! Herning belønner misbrugere for at blive i behandling

I Herning Kommune har misbrugscentret stor succes med at give unge gavekort for at blive i behandling.

Skal man belønne unge misbrugere for at blive i behandling?

I hvert fald har Herning Kommune succes med at gøre det. For som led i den såkaldte MOVE-behandling, som ni kommuner har forsøgt sig med, giver Misbrugscenter Herning unge fra 15-25 år gavekort på 200 kroner hver anden gang, de kommer til i alt 12 behandlingssamtaler.

- Vi er meget begejstrede for arbejdet i MOVE. Vi når længere med de unge. De klarer sig bedre og begår væsentligt mindre kriminalitet og kommer i uddannelse og aktivitet.

- Der har været nogen, som vi før har haft svært ved at fastholde i behandlingen. Det har blandt andet været dem, der har været meget impulsive og eksternaliserede i deres adfærd. De har været betydeligt nemmere at fastholde ved at give de her gavekort hver anden gang, forklarer projektleder Mette Krogshede til TV MIDTVEST.

Og hun bakkes op af tal fra den foreløbige forsøgsperiode. 

Flere lader stoffer og alkohol være

Hver tredje af dem, der ikke fik gavekort til herningCentret, var stadigvæk fri fra stoffer og alkohol efter ni måneder. For dem, der fik gavekort, var halvdelen uden rusmidler efter ni måneder. Og tallene var de samme efter 21 måneder.

- Der er mange, der kan have gavn af at arbejde på den her måde. Jeg er ret sikker på, at mange misbrugscentre gør et rigtig godt stykke arbejde, men jeg ved også, at der er nogen, som synes, de sidder fast i forhold til de helt unge, der kan være svære at indfange, uddyber Mette Krogshede.

Socialminister Astrid Krag (S) vil nu have flere kommuner til at tage metoden i brug.

Se og hør interviewet med Mette Krogshede her.