- Der er Van Gogh, Edvard Munch og så er der Jens Søndergaard

Jens Søndergaard var Danmarks største ekspressionistiske maler. Johnny Madsen mener ligefrem, han var i liga med nogle af Verdens allerstørste.

Farvekraft ad helvede til. Det er titlen på en ny midt- og vestjysk-produceret film, som sætter fokus på en af Danmarks største ekspressionistiske malere, Jens Søndergaard. Dokumentarfilmen giver et indblik i en følsom kunstner, der både var selvhævdende og sart, ensom og udadvendt. Hans barnlige sjæl levede side om side med en voldsom kunstnerisk udtrykskraft.
Farverne nærmest vælter ud af Jens Søndergaards malerier. Selv kaldte han det ”Farvekraft ad helvede til”, og det er forklaringen til titlen på filmen.

Plakaten for dokumentarfilmen om den amerkendte kunstner blev selvfølgelig lavet i et hav af farver. Præsis som Jens Søndergaards eget kunst. 
Plakaten for dokumentarfilmen om den amerkendte kunstner blev selvfølgelig lavet i et hav af farver. Præsis som Jens Søndergaards eget kunst. 

Jens Søndergaard døde i 1957, men fik sat sig varige spor med sine malerier. Der findes over 400 af hans malerier på danske museer, og mange tusinder rundt om i landet.

Filmen er ikke kun et portræt af Jens Søndergaard, men handler også om kunstens værdi, og hvad den betyder for os.

-  Kunstens betydning er en svær størrelse at arbejde med, men jeg forsøger at anskueliggøre det i filmen blandt andet ved at besøge mennesker og steder i Danmark, som har malerier hængende, siger instruktør Anne Moulvad. 

Et vigtigt portræt af en stor, vestjysk maler

Det er sjældent, der bliver vist en dokumentarfilm i biograferne, som er lavet og produceret i Midt- og Vestjylland. 
Det er Instruktør Anne Holst Moulvads tredje biograffilm. Den første var "En stemme for livet" om Herning Kirkes Drengekor fra 2009. I 2013 fik ”Tangentspilleren”, om musikgeniet Kristian Marius Andersen, premiere, og blev den mest sete danske dokumentarfilm i biograferne det år.

Instruktør Anne Holst Moulvad.
Instruktør Anne Holst Moulvad.

-  Mine erfaringer fra de to første film har gjort det lettere tredje gang, men det er stadigt et stort benarbejde der skal til for at lave en film til biograferne, udtaler Anne Holst Moulvad og tilføjer, at det er sin sag at lave en film om en mand som har været død i 60 år, og de som kendte ham er borte eller over 90 år.

Et projekt, der krævede omfattende research

Arbejdet med filmen begyndte så småt for fire år siden. Anne Moulvad kan ikke præcist forklare, hvor ideen kom fra, men gennem hendes arbejde som journalist på TV MIDTVEST er hun de sidste 25 år stødt på mennesker, som har Søndergaard malerier hængende og som gav udtryk for deres fascination af ham.

- En af dem sagde, at man kunne lave et portræt af ham gennem hans malerier, da de afspejler hans liv, og det var sådan, ideen opstod, siger Anne Moulvad.

Musikeren Johnny Madsen er en af dem, som er fascineret af Søndergaard. I filmen sammenligner han Søndergaard med verdenskendte kunstnere som Van Gogh og Edward Munch.

1:31
 

Siden har den lille ide om en film vokset sig til et omfattende projekt og indsamling af et stort materiale.

- Jeg har næsten følt mig som en forsker, og det har uden tvivl været den sværeste opgave jeg har stillet mig selv, siger Anne Moulvad.

1:39
Søndergaards billeder hænger mange forskellige steder rundt omkring i landet. Lige fra et kæmpe maleri på Aarhus Universitet til en lille akvarel hos en 90-årig dame i Hurup. 

Som en del af sin research har Anne Moulvad også været på Christiansborg, hvor der hænger flere malerier af Jens Søndergaard. Her interviewede hun fire tidligere kulturministre om kunst og Jens Søndergaard, og for en gangs skyld var de rørende enige. Kunst er livets salt, og Jens Søndergaard en fremragende maler.

3:13
Her kan du se videoen med de fire tidligere kulturministre.

Tre store Søndergaard-begivenheder

Filmen er ikke det eneste som sætter fokus på Jens Søndergaard i 2018. Anne Moulvad har fået museet Heart med på ideen om, at lave en udstilling med Jens Søndergaards malerier. Udstillingen har fernisering den 26. januar og kan ses frem til 18. august. Dele af udstillingen overtages af Øregaard Museum i Hellerup til efteråret.

Filmmusikken er det tredje initiativ som sætter fokus på maleren. Den er komponeret af Karsten Fundal og fremføres af fløjtenist Janne Thomsen til ferniseringen i Herning. Det er et fløjteværk på cirka tyve minutter for solofløjte, hvor lyden af Vesterhavet, klitterne og eftertænksomme mennesker kan høres, men også komponeret med inspiration fra Jens Søndergaards fandenivoldskhed. 

1:10
 

Filmen på 1 time og 30 minutter er produceret af NovaMedia Film og vises i flere biografer fra den 4. marts.
Fra den 28. januar til 19. august kan man på museet Heart i Herning se en udstilling med Jens Søndergaard med samme titel som filmen. 

2:38