Der er guld gemt i grisetarme

Der er penge i grise, og især i deres tarme. I over 125 år har tarmrenserne hos DAT-Schaub i Herning renset svinetarme og gjort dem klar til videre brug.

01:51

Claus Kejlstrup er en af de 30 tarmrensere i Herning som bidrager til en større og større del af Danish Crowns overskud. Video: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Rensning af svinetarme er sat i et nøje system - ja man fristes til at sige et tarmsystem - hos det Danish Crown-ejede DAT-Schaub i Herning.

Claus Kejlstrup arbejder som Tarmrenser hos DAT-Schaub i Herning. Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

- Vi står og rykker dem af i stykker af omkring halvanden meter, mens vi undgår at lave huller i dem, og så sørger for vi for at skylle dem helt rene, siger Claus Kejlstrup, der er en af de 30 tarmrensere hos afdelingen i Herning.

I år fejrer afdelingen 125 års jubilæum, og den udgør en større og større del af Danish Crowns overskud. 

- Sidste år stod DAT-Schaub faktisk kun for seks procent af den samlede omsætning i Danish Crown, men de leverede 21 procent af det samlede overskud, så det er en meget vigtig del af Danish Crown, fastslår pressechef for Danish Crown, Jens Hansen. 

Læs også Danish Crown sender 1,5 milliarder tilbage til andelshavere

En grisetarm er meget mere end en tarm

Når tarmene er renset, ryger de videre i tarmsystemet, hvor en svinetarm bliver opdelt i en række forskellige biprodukter.

- Når folk ser den klat, der kommer ned, tænker de, at det bare er en tarm. Men det, vi står og ser er en fedtende, en nakkeende, en smaltarm, en krustarm, en bundende, siger Claus Kejlstrup, der slår fast at det kræver en rolig hånd at arbejde med grisetarme. 

Læs også Danish Crown opkøber DK-Foods

- Der er mange ting, der kan gå galt. Kommer man for tæt på fedtenden, så laver vi en sekunda, og så går den fra at være fire kroner værd til at være en krone værd, siger han.  

I dag sidder DAT-Schaub på ti procent af verdensmarkedet for svinetarm. De bliver for det meste brugt til pølser, men også til at udvinde Heparin af. Det bruges som et effektivt lægemiddel til forebyggelse og behandling af blodpropper.

Tarmfakta:

  • 30 tarmrensere hos DAT-Schaub i Herning
  • DAT-Schaub har tarmhuse i forbindelse med slagterier i hele verden
  • En smaltarm er 20 meter lang
  • Det kræver 2 1/2 års uddannelse at blive tarmrenser
  • Tarmene bliver saltet og sendt til Esbjerg, hvor de bliver pakket.
  • Tarmene sorteres i Portugal eller Kina og sælges herfra til hele verden.
01:51

Svinetarme bliver blandt andet brugt til at lave grillpølser og salami, men det er lidt af en videnskab - og det kræver både gode fingerfærdigheder og alt andet end en sart mave. Video: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Luk video