Denne robot rengør det skidt, du ikke kan se

En dansk virksomhed er blandt de førende i verden til rengøring af ventilationssystemer. Men næsten al deres salg går til udlandet.

09:13

Video: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Man finder først ud af, hvor beskidt, der er ovenpå den høje reol, når man kører støvekosten henover. Det er på samme måde med ventilationsskakte.

Hos Danduct Clean i Herning er den vare, der sælger bedst, en robot, der gør rent i ventilationskanaler, så luftkvaliteten bliver bedre.

Når det gælder ventilationsrengøring, ligger de i top. Danduct Clean sælger især til mellemøstlige lande, som forretningen går lige nu.

- Vi er en af de førende i verden i at levere rengøring til ventilationskanaler, siger ejer af Danduct Clean, Tim Larsen. 

Idéen til robotten kom faktisk allerede tilbage i 80’erne. Det var Tim Larsens svigerfar og tidligere ejer af Danduct Clean og Støvsugerspecialisten, Gunnar Christensen, der fik idéen. Den første udgave af robotten blev solgt på en messe i 1988.

Deres robotter, som er blevet fornyet meget siden 1988, er nu i brug i mange lande. For eksempel har de lige oplært to medarbejdere fra Singapores lufthavn i, hvordan man bruger sådan en robot.

Mangel på danske kunder

Selvom Danduct Clean er blandt de førende på markedet for rengøring af ventilationsskakte, så har de stort set ingen kunder i Danmark.

- Ventilationsrengøring i Danmark har holdningen i mange år været ”Ude af øje, ude af sind”. Man har ikke rigtigt fokuseret på det, fordi der ikke er nogen, der har lavet et regelsæt om, hvad man skal gøre, og hvad man bør gøre, siger Tim Larsen. 

Så beskidt kan der være inde i en ventilationsskakt. Foto: Private optagelser

I andre lande er der faste regler om, hvor ofte man skal tjekke ventilationssystemer og luftkvaliteten. Det er der ikke i Danmark. Derfor er 95% af de salg, som Danduct Clean laver til udlandet.

Rengøring af ventilationssystemer

I Danmark er der ikke nogen lov eller regel, som fastslår, hvor ofte en arbejdsplads skal rengøre mekaniske ventilationssystemer. I Arbejdstilsynets regler om indeklima, står der følgende: 

"Ventilationsanlæg skal holdes i funktionsdygtig stand, herunder holdes forsvarligt rene og jævnligt kontrolleres".

Der står ikke i reglerne, om Arbejdstilsynet laver kontroller, eller om det er arbejdspladserne selv. 

I Sverige har man en lov om, at alle ventilationsanlægs effekt skal måles enten hvert tredje eller hvert sjette år, alt efter hvilken type bygning, ventilationsanlægget er i. 

Disse tjek af ventilationssystemerne hedder et Indoor Air Quality Check, og det skal laves jævnligt for at sikre, at der altid er god luft på arbejdspladserne, og at ventilationsskaktene ikke er beskidte.

Danduct Clean startede som en underafdeling af Støvsugereksperten, men da ventilationsrengøring blev en større del af firmaets indtjening, valgte de at lave det under eget navn, nemlig Danduct Clean.

Støvsugerspecialisten eksisterer stadig og de sælger rengøringsmaskiner, støvsugere og anden rengøring til erhvervslivet. Virksomheden har eksisteret siden 1980.