Demonstrationer gør indtryk - minister arbejder for flere hænder

Børne- og undervisningsministeren arbejder lige nu for flere hænder i daginstitutionerne, men regeringens støttepartierne kræver minimumsnormeringer.

Mellem 800 og 1000 forældre og børn var mødt op for at demonstrere i Herning fredag eftermiddag. Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

Det gør indtryk på børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at flere tusind forældre fredag eftermiddag endnu en gang gik på gaden og krævede flere pædagoger i daginstitutionerne.

- Selvfølgelig gør det indtryk. De her forældre er et skoleeksempel på, at det virker at engagere sig, siger ministeren.

Vi er gået til valg på flere hænder i vuggestuer og børnehaver, og det håber jeg, kommer til at ske.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S)

I Herning var mellem 800 og 1000 forældre samlet på Torvet for at kræve minimumsnormeringer, som er et maksimum antal børn per voksen.

Det er dog ikke noget ministeren lægger op til i de finanslovsforhandlinger, som er i gang lige nu.

- Vi er ikke gået til valg på minimumsnormeringer. Vi er gået til valg på flere hænder i vuggestuer og børnehaver, og det håber jeg, kommer til at ske. Vi har taget det første skridt med økonomiaftalen, og jeg håber, vi kommer et godt stykke længere i finanslovsforhandlingerne.

Torvet i Herning var godt fyldt fredag eftermiddag. Forældre og børn fra kom også fra andre byer for at protestere. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Støttepartier kræver handling nu

Regeringens støttepartier - SF, Radikale og Enhedslisten - vil dog alle have minimumsnormeringer.

Læs også Forældre går igen på gaden i protest: - Nu skal politikerne komme i gang

- For os er det helt vi vitalt, at det krav, forældrene har rejst, er et meget meget vigtigt mål for os. Det er ikke noget, vi vil handle med. Der skal sættes rigtig mange penge af til det her område allerede fra næste år, siger Jakob Sølvhøj, Enhedslisten børneordfører.

Ifølge Sølvhøj har regeringen da også rykket sig lidt på området. 

- Der er bevægelse i retning af, at de godt forstår, for det handler om børnenes hverdag. Og det skal ikke først ske i 2025, som regeringen lægger op til. Loven skal ændres nu, siger han.

SF's Signe Munk bakker op.

- Hvis vi skal være med i finansloven, så skal der være minimumsnormeringer i den forstand, at de er lovbundne, og at der er lagt en klar for det, siger hun.

Ved dagens demonstration var der både sange og taler på programmet. Demonstranterne gik også en tur ned gennem Hernings gågade. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Forhandlinger i gang

Ministeren vil ikke løfte sløret for, hvad der mere konkret kan komme ud af forhandlingerne. 

- Det er de her ting, der bliver forhandlet om lige nu, så mere kan jeg ikke sige. Vi vil tage det første skridt i retning af, at der er hænder nok, men vi står også på ryggen at utrolig mange års nedskæringer, og det tager tid at bygge op igen, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

I april var april gik forældre i mange midt- og vestjyske byer på gaden for at protestere over de manglende hænder i daginstitutionerne.

I dag var der demonstrationer i Herning, Aarhus og København.

02:41 Luk video