De her unge går mod strømmen: De elsker at læse

Selvom alt efterhånden er digitalt i dag, så er der stadig nogle unge, der elsker at sætte sig ned og nyde en god bog.

En gang om måneden mødes en lille eksklusiv klub på biblioteket i Herning. Her dyrker de deres store interesse, som mange af deres venner ikke deler. De læser. Gammeldags bøger - i massevis.

- Der må være masser af børn derude, der elsker at læse, og som synes det er svært, fordi det stadig er lidt tabu. Vi stiller et forum til rådighed, hvor de bare får lov til at synes, at det er fedt at læse, fortæller Bibliotekar Anni Lauritsen, der står for læseklubben på Herning bibliotek.

quoteDer må være masser af børn derude, der elsker at læse, og som synes det er svært, fordi det stadig er lidt tabu.

Anni Lauritsen, læseklubben, Herning bibliotek

Hun lokker med popcorn, sodavand og eksklusive møder med forfattere eller andre litterære oplevelser, men det er ikke det, der er det vigtigste for klubbens 10 medlemmer.

- Jeg kan godt lide at læse, og så synes jeg, det er interessant, at være sammen med andre der også kan lide det. Jeg vil gerne høre, hvad andre synes om bøger, og hvilke bøger folk synes, jeg skal læse, fortæller Mille Vistisen, der er et af klubbens medlemmer. 

Har det fint med at være anderledes

Kristian Davelar Hansen er den eneste dreng, men det skræmmer ham ikke. Han går lidt uden om pigebøger, men ellers er han meget begejstret.

quoteJeg er lidt ligeglad med, hvad de mener om, at jeg læser. Jeg kan godt lide det, og så kan de andre gå til fodbold og gymnastik, og hvad de ellers har lyst.

Mille Vistisen

- I de små klasser gik jeg også i læseklub - det var noget min mor satte mig til, fordi jeg læste meget. Nu er jeg begyndt at læse meget igen, og så vidste jeg, at her er en god atmosfære og nogle engagerede voksne, siger han.

Medlemmerne i klubben skal være mellem 10 og 14 år. Den er et led i Herning Bibliotekernes strategi om at få flere unge til at læse, for tallene er ikke opløftende.

- Alle nyere læsevaneundersøgelser viser, at børns lyst til at læse er faldt rigtig meget på stort set alle aldersniveauer, så det vil rigtig gerne støtte op om, fortæller Anni Lauritsen.

Gruppens medlemmer er undtagelser. De har alle venner, der ikke læser, og de ved godt, hvordan de bliver opfattet.

- Man bliver set lidt på som den kloge person - altså den lidt nørdede, siger Mathilde Mølgaard Korshøj.

Men det ændrer ikke på noget for læsehestene i klubben. Tværtimod.

- Jeg er lidt ligeglad med, hvad de mener om, at jeg læser. Jeg kan godt lide det, og så kan de andre gå til fodbold og gymnastik, og hvad de ellers har lyst, siger Mille Vistisen.