"At kunne køre hjem imod vinden"

Ultracykling er en konstant kamp mod sin egen psyke. At få kroppen til at fortsætte langt ud over de punkter, hvor hovedet har sagt stop.

quote Man leder efter enhver tænkelig undskyldning for at stå af.

Dan Nielsen

Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Dan Nielsen stod i sit svedige cykeltøj på en støvet landevej i det østlige USA og ville ikke mere.

Alle de mange kilometers træning derhjemme i vestjysk modvind var spildte.

Han havde kørt de første godt 4200 km fra vestkysten i verdens hårdeste cykelløb og manglede blot de sidste 500 km for at komme i mål, men nu gad han fandeme ikke mere.

Så trak en af hans hjælpere familiekortet.

- Når man cykler ultracykling, så er der nogle ting, man bare lukker ude. Ting man bevidst eller ubevidst glemmer. Da jeg kom i mål, havde jeg ingen erindring om, at jeg havde været ved at stå af, fortæller Dan Nielsen.

quoteMan fokuserer på de mindste ting, der kan irritere én.

Dan Nielsen

Først da familiekortet blev trukket, og han blev mindet om, at hans piger ville komme til at stå hjemme i skolegården i Sinding og fortælle kammeraterne, at deres far ikke kunne gennemføre, først da satte Dan Nielsen sig på cyklen igen. Og så kunne han pludselig køre stærkt igen.

Ultracykling handler om at flytte smerten rundt i kroppen og øve sig på at ignorere trætheden.
Ultracykling handler om at flytte smerten rundt i kroppen og øve sig på at ignorere trætheden.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Da den mentale blokering var fjernet, så satte han hurtigste tid af alle på de sidste segmenter og kom i mål som nummer fem. En bonderøv fra Sinding i verdens hårdeste cykelløb.

- Det mentale betyder så ufatteligt meget i ultracykling. I løbet af de mange timer i sadlen snævrer ens verden sig betragteligt ind. Man fokuserer på de mindste ting, der kan irritere én, og man leder efter enhver tænkelig undskyldning for at stå af. Det er derfor, at dit team og deres evne til at være professionelle og holde dig inde i løbet er helt essentielt, siger Dan Nielsen. 

Dan Nielsen havde familie med på holdet til Race Across America i 2018. Det var en alvorlig snak her, der fik ham til at fortsætte.
Dan Nielsen havde familie med på holdet til Race Across America i 2018. Det var en alvorlig snak her, der fik ham til at fortsætte.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Nu som teamchef

Sindingboen kørte sit sidste ultraløb i 2018. Med femtepladsen i Race Across America var hans mission som ultrarytter opfyldt.

Nu sidder Dan selv i bilen bag en anden rytter. Han er med til at skabe de optimale betingelser, for at en anden ultrarytter kan få opfyldt sine drømme om vanvittigt lange cykelture og flotte pokaler.

- Som teamchef så har man ansvaret for, at alt uden om rytteren bare fungerer. Det må ikke være teamet, der forhindrer rytteren i at præstere det ypperste. Og når man kommer derud hvor man har cyklet otte døgn i træk med halvanden times hvile per døgn, så er det de mindste ting, der kan vælte læsset, understreger Dan Nielsen. 

Se reportage fra dengang Dan Nielsen kørte sit sidste og bedste Race Across America.

Netop i disse dage er han teamchef for Jakob Olsen, der skal deltage i Race Around Denmark. Løbet er på godt 1600 km rundt i det danske landskab, og en del af ruten går ned langs vestkysten fra Klitmøller til syd for Ringkøbing Fjord. Dan M. Nielsen vandt selv løbet i 2017, og nu bliver det hans opgave at guide Jakob og teamet godt gennem de knap 80 timer, det tager at cykle Danmark rundt.

- Det er en kæmpe fordel, at jeg selv har erfaring med ultracykling, og at jeg selv har kørt løbene. Det betyder naturligvis, at jeg ved, hvordan man reagerer som rytter undervejs, men ikke mindst at rytteren har respekt for, hvad jeg siger, da de ved, at jeg har prøvet det selv og gennemført med gode resultater, fortæller Dan Nielsen.

Her kører Dan Nielsen igennem Thorsminde, da han vinder Race Around Denmark i 2017.
Her kører Dan Nielsen igennem Thorsminde, da han vinder Race Around Denmark i 2017.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Teamet består af hele ni mand, der mandsopdækker Jakob Olsen døgnet rundt i treholdsskift. Der er navigatører, mekaniker, læge, sygeplejerske, fysioterapeut og mange andre funktioner, der skal udfyldes, for at en enkelt cykelrytter skal kunne præstere i en udholdenhedstest på grænsen af det menneskeligt mulige. 

Om Dan Nielsen

Når hovedet har sagt stop

Dan M. Nielsen har selv erfaring med at skubbe til grænserne. 
Han begyndte som almindelig motionscyklist, men fik hurtigt interesse for at køre de længere distancer. I 2014 kørte han det danske Melfar24 på Fyn. Det blev til 643 kilometer på 24 timer, og dermed var han kvalificeret til Race Across America.

quoteMan har ikke gennemgået så meget for at stå af halvvejs.

Dan M. Nielsen

Lige så stille blev turene længere og længere. De fysiske og mentale grænser flyttede rykkede med i samme takt.

- Jeg kunne godt finde på at køre en træningstur uden at spise noget. Altså en lang tur hvor jeg skulle mærke efter, hvordan kroppen reagerede på sult og på, at der blev tæret voldsomt på depoterne. Så det blev ikke kun en træning i at sidde længe på cyklen, men også en træning i, hvad jeg kunne udholde mentalt, siger Dan M. Nielsen.

Ultracykling er en konstant kamp mod sin egen psyke. At få kroppen til at fortsætte langt ud over de punkter, hvor hovedet har sagt stop.

Her kan du et portræt af Dan Nielsen, der træner til Race Across America.

Race Across America er knap 5000 kilometer nonstop cykling på tværs af USA. En tur der burde være fysisk umulig, men som alligevel gennemføres hvert år af cykelryttere, der har formået at presse deres krop og psyke til det yderste – både i løbet og til træningen.

- Løbet skal være motivationen til at træne, og træningen skal være motivationen til at gennemføre løbet. Man har ikke gennemgået så meget for at stå af halvvejs, understreger Dan M. Nielsen.

Hans egen træningsdisciplin har givet ham tusindvis af kilometers erfaring som ultrarytter, men som 48-årig har han valgt at stå af cyklen og lære andre, hvordan man altid kører ud i medvind på en træningstur, så man er sikker på at få mest muligt ud af modvinden som træningspartner på vej hjem. 

Her kan du se Dan Nielsen deltage i Race Across America 2016.