Christian skal deltage i TV-debat: - Jeg ved ikke en skid om EU

En anderledes debat giver i aften en række ganske forskellige mennesker mulighed for at være med.

Normalt er det kun politikere og eksperter, der diskuterer EU-politik i fjernsynet, men i aften er det anderledes.

80 helt almindelige mennesker er mødt op i Herning for at prøve noget ganske særligt. De får nemlig mulighed for at være med i en TV-debat om EU’s budget.

EU-debat live

En af dem, der har taget imod den mulighed er den 36-årige ambulancebehandler fra Silkeborg Christian Kvist. Han var ikke i tvivl, da han fik tilbuddet.

- Jeg blev ringet op, og så meldte jeg mig til, fordi jeg i bund og grund ikke ved meget om EU, så jeg tænkte, det var interessant at få udvidet horisonten og blive klogere. Helt ærligt ved jeg ikke en skid om det, siger han med et stort smil.

Bliver klædt på

At Christian Kvist ikke ved en masse om EU og EU’s budgetter på forhånd er der dog allerede taget hånd om.

De 80 deltagere er udvalgt af analysefirmaet Gallup, for at sørge for, at de ligner befolkningen i Midtjylland så meget som overhovedet muligt. Og deres dag starter flere timer inden, at debatten går i gang klokken 19:55.

De har på forhånd fået materiale udleveret, og så er de til et oplæg om emnerne, og til sidst varmer de op til debatten i små grupper.

- Det er sjovt at være med til. Som udgangspunkt synes jeg nok, at EU skal slappe lidt af. Men jeg ved ikke, om jeg ikke er oplyst nok. Det er nemmere at sige nej, når man er i tvivl, forklarer Christian Kvist.

20-årige Olivia Overgård glæder sig til debatten.
20-årige Olivia Overgård glæder sig til debatten.
Foto: Sara Refsgaard Jensen, TV MIDTVEST

Vil de sige noget

En anden deltager i debatten er 20-årige Olivia Overgård, der i øjeblikket arbejder i sit sabbatår efter gymnasiet. Modsat Christian Kvist føler hun sig godt forberedt til debatten.

- Jeg synes, det er vildt spændende. Jeg interesserer mig rigtig meget for EU, og mener, at det er vigtigt, at der er nogen, der taler for EU. Jeg er en kæmpe EU-tilhænger, fortæller hun begejstret.

Hun håber, at hun får mulighed for at deltage, men mener samtidigt, at det afhænger af, hvad der sker til debatten.

- Hvis der kommer noget relevant, så vil jeg helt sikkert byde ind. Jeg er spændt på, hvad alle de andre har at sige, siger hun.

Den holdning deler Christian Kvist.

- Jeg tager det, som det kommer. Jeg har ikke forberedt en hel masse hjemmefra. Men jeg er ikke nervøs, for jeg kan stå inde for det, jeg siger, slår han fast.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Politik.