Bo kunne høre livløs kollegas telefon ringe igennem walkie-talkien: - Jeg har ikke sovet i nat

Ulykken ved "Elia" i Herning tirsdag aften sidder dybt i Bo Nielsen, der er direktør i kranfirmaet, der skulle løse en opgave i en af skulpturens søjler.

Det, der skulle have været en helt almindelig opgave tirsdag aften for Kranselskabet Bo Nielsen, blev pludselig en opgave, som de aldrig vil glemme.

Under arbejdet i en af de 32 meter søjler på skulpturen Elia ved Herning mistede en 46-årig smed nemlig livet. Bo Nielsen er direktøren bag firmaet, der skulle hejse smeden ned i søjlen, og han er dybt berørt af tragedien.

- Jeg har slet ikke sovet i nat. Jeg spekulerede på, om vi kunne have gjort noget anderledes, men det tror jeg ikke, vi kunne. Jeg tænker stadig over det, for jeg vil gerne have, at vi kan udføre et stykke arbejde, hvor vores medarbejdere ikke kommer i fare.

- Det er første gang, jeg har været med i en arbejdsulykke med dødelig udgang. Det berører mig, min chauffør og det firma, smeden er ansat i, dybt. Det bliver en hård tid, siger Bo Nielsen.

Elia dagen derpå.
Elia dagen derpå.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST

Radiokontakten stoppede pludseligt

Direktøren for kranfirmaet fortæller, at opgaven, de skulle udføre, var rimelig simpel, og den var snakket i gennem med smeden. Det eneste besværlige var, når smeden blev sænket ned i søjlen. Da kunne kranføreren ikke se ham. Det løser man normalt med konstant radiokontakt, som de også gjorde tirsdag aften. 

- Vi havde firet ham ned en gang og hevet ham op, fordi han manglede et værktøj. Så kørte vi smeden ned igen, og han sagde "sænk, sænk, sænk", og pludselig sagde han "stop", og så var der helt stille. Det er der, jeg tror, at han fik et ildebefindende. Der var gode råd dyre, fortæller Bo Nielsen.

quoteVi kunne høre hans telefon ringe. Det var en ulækker oplevelse.

Bo Nielsen, direktør, Kranselskabet Bo Nielsen

Det er ikke blevet bekræftet, at den 46-årige mand fik et ildebefindende, og tidligst torsdag forventer myndighederne at have en dødsårsag klar.

Føreren af kranen ringede 112 med det samme, kontakten til smeden stoppede. Han ringede også til sin direktør. Begge indfandt sig hurtigt ved Elia omkring klokken 18.

- Vi kunne ikke få fat i smeden, men vi kunne høre hans telefon ringe. Det var en ulækker oplevelse, fortæller Bo Nielsen.

Indsatslederen styrede slagets gang ved Elia, og omkring klokken 22.30 blev mandens livløse krop hejset ud af søjlen. Bo Nielsen kunne kun se til og hjælpe, hvis beredskabet havde brug for hjælp.

- Når jeg ikke kan gøre noget, er det forfærdeligt. Jeg ville gerne selv have været manden, der førte kranen. Det var en forfærdelig ting, der skete. Det gør ondt - også for hans kone og pårørende, fortæller direktøren for kranfirmaet.

Det var denne kran, der blev brugt tirsdag aften. Det er den største i Herning og omegn, og den kan strække sig 56 meter.
Det var denne kran, der blev brugt tirsdag aften. Det er den største i Herning og omegn, og den kan strække sig 56 meter.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST


Det var en god ven

Arbejdstilsynet ankom også til Elia tirsdag aften for at undersøge ulykken. Det fylder dog ikke i Bo Nielsen hoved, om der venter en eventuel konsekvens for hans kranfirma. Det er udelukkende skyldfølelsen, der ligger ham på sinde. Det var nemlig en god ven, der mistede livet tirsdag aften.

- Er man skyld i det, eller er man ikke skyld i det? Det er jo en anden mands liv, det handler om. Det sidder stadig i mig, og det vil det gøre i lang tid.

- Jeg kendte ham rigtig godt. Han har tit været med i vores kran, og han var en rigtig dygtig smed. Det er helt ufatteligt, at det er sket, og jeg er chokeret. Man skal jo over det, for livet går videre, selvom man har mistet ham, fortæller Bo Nielsen, der dagen derpå har svært ved at finde ordene.

Det er ikke første gang, at der er sket dødsfald ved Elia. I 2016 begik en kvinde selvmord ved skulpturen, og en mand kom i kådhed til at hoppe ned i det 11 meter dybe hul, der er i midten af skulpturen. Der er sidenhen blevet installeret et net over hullet.

Blomster elia
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien 112.