Blev overbudt af private: Lystfiskerforening mister attraktivt laksefiskeri

Sidste år mistede Sdr. Felding Lystfiskerforening en del af sit fiskevand ved Skjern Å. Nu er turen kommet til Herning Ikast Lystfiskerforening.

2:18
- Når vi er oppe i de der priser, kan vi som forening slet ikke være med, siger formanden for Herning Ikast Lystfiskerforening, Jan Møller Jensen.
Foto: Casper Roslyng, TV MIDTVEST

Endnu en midt- og vestjysk lystfiskerforening må nu vinke farvel til en strækning med meget attraktivt laksefiskeri ved Skjern Å.

Denne gang er det Herning Ikast Lystfiskerforening, der ikke længere kan fiske på en strækning på godt 1300 meter mellem Sdr. Felding og Skarrild.

Foreningen har de seneste år lejet fiskeretten af den private lodsejer, men er nu blevet overbudt af en privat gruppe på syv personer.

- Det ærgrer og bekymrer mig. I Danmark har det altid været sådan, at alle skal have mulighed for at komme ud og fiske. Men når vi er oppe i de der priser, kan vi som forening slet ikke være med, siger foreningens formand Jan Møller Jensen til TV MIDTVEST.

Lystfiskerformanden siger, at lodsejeren selvfølgelig er i sin gode ret til at vælge, hvem han vil leje fiskeretten til, og han håber, at foreningen på et senere tidspunkt igen på komme til at fiske på stykket.

En sport for rigmænd?

Formanden for Danmarks Sportsfiskerforbund, Torben Kaas, er generelt bekymret for, at laksefiskeriet i Danmark med tiden kan udvikle sig til at blive en sport for rigmænd.

- Vi har et rigtigt godt laksefiskeri herhjemme, og det har vi alene, fordi der er frivillige, der har brugt tusindvis af timer på det. Ellers ville dette fiskeri ikke findes. Nu hvor vi så skal til at høste frugten, bliver vi købt ud. Det har jeg det rigtigt svært med, siger Torben Kaas.

Han peger på, at fiskeriet i Danmark er unikt forstået på den måde, at alle kan melde sig ind i en forening og for en overskuelig pris komme til at fiske efter laks. I mange andre lande er priserne skruet så meget op, at kun de mest pengestærke kan være med. 

- Nu ser vi herhjemme, at flere private og konsortier står bag opkøb af vores fiskevande, og det er en helt forkert udvikling, siger Torben Kaas.

Sidste år var det Sdr. Felding Lystfiskerforening, der måtte opgive en del af sit fiskeri ved Skjern Å. Foreningen mistede en tredjedel af sin strækning i forbindelse med, at Bestseller-milliardæren Anders Holch-Povlsen opkøbte flere ejendomme ved åen for godt 28 millioner kroner. 

Det stykke, som Herning Ikast Lystfiskerforening nu har mistet, ligger mellem nogle af de grunde, som Holch Povlsen har købt.