Blev Årets Dansker i 2018: Anklager om racisme sender vestjysk verdenskvinde på orlov

Hun blev Årets Dansker i 2018, men nu er Katja Iversen gået på frivillig orlov fra sit job som direktør for den internationale kvinderettighedsorganisation Women Deliver efter anklager om racisme.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Katja Iversen er en ægte vestjysk verdenskvinde. Den 50-årige kvinderettighedsforkæmper fra Sørvad er nemlig direktør for Women Deliver, en international kvinderettighedsorganisation med base i New York.

Det arbejde blev hun kåret til Årets Dansker af Berlingske for i 2018, men nu er Katja Iversen selv kommet i modvind for netop sin måde at arbejde på som topchef i organisationen.

- Jeg er rystet, knust og enormt vred på mig selv. Jeg har ansvaret for organisationen og tager det hele på mine skuldre, siger hun i en engelsksproget pressemeddelelse på NGO'ens hjemmeside, hvor hun også fortæller, at hun tager orlov fra jobbet på ubestemt tid.

Årsagen er anklager om racisme, som nogle af hendes tidligere ansatte har fremsat på det sociale medie Twitter. En af dem skriver blandt andet, at hun oplevede, at kvalificerede sorte ansøgere blev fravalgt, og at hun selv fik mindre i løn på grund af sin hudfarve. Hun beskriver også verbale overfald fra Katja Iversen.

Undersøgelse iværksat

Katja Iversen har frivilligt taget orlov på ubestemt tid fra sin stilling som administrerende direktør i Women Deliver. Imens kører en uvildig undersøgelse af, hvor dybt problemerne med racisme stikker i organisationen. En undersøgelse, som Katja Iversen også vil bidrage frivilligt til.

- Jeg støtter op om undersøgelsen og føler, at den er nødvendig for at genskabe vores troværdighed, siger hun i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Jeg beklager dybt, den smerte jeg har forårsaget, og håber, at undersøgelsen vil forbedre organisationen.

Men ifølge en anden tidligere medarbejder, så er problemer med racisme noget, der nærmest gennemsyrer Women Deliver. Hun skriver i sit tweet, at arbejdsmiljøet var giftigt for mange af medarbejderne, men især sorte blev diskrimineret, fravalgt og underbetalt.