Beslutning om nye typer sidste sommer giver FCM-mesterskab nu, siger sportschef

Sportschef Svend Graversen håber på at kunne holde på stammen af profiler, så drømmen om succes i Europa kan blive opfyldt.

FCM-anfører Erik Sviatchenko løfter pokalen sammen med resten af holdet. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Dynamik og fart er de helt store nøgleord bag FC Midtjyllands succes, hvis man spørger sportschef Svend Graversen.

At det så er gået så hurtigt, tror jeg ikke, der var nogen, der havde forventet.

Svend Graversen, sportschef, FCM

Og det er slet ingen tilfældighed, for allerede sidste sommer, da der blev sagt farvel til profiler som blandt andet Jakob Poulsen, blev stilen lagt om.

Læs også Speciel farvel-hyldest til Tim Sparv: - Det har været meget emotionelt

- I sommers traf vi beslutningen om at få nogle spillertyper ind, som skulle erstatte nogle gode typer som Jakob Poulsen, men erstatte med noget nyt som mere fart, mere fysik. Fordi vi kunne se, at det var det, vil gerne ville stå ved. At det så er gået så hurtigt, tror jeg ikke, der var nogen, der havde forventet. Men man kan se, at vi har fået mere dynamik ind i spillet, siger sportschef Svend Graversen.

Sportschefen ligger vægt på, at spillerne i en sæson, der blandt andet budt på en trænerafsked og coronakrise, har taklet modgangen og samtidig holdt modstanden fra primært FC København og AGF bag sig.

Forskellige mesterhold

Med pokalen, der blev løftet søndag aften, har FC Midtjylland nu vundet tre mesterskaber på seks sæsoner.

Men selvom mesterskaberne er kommet med så relativt kort mellemrum, er der alligevel stor forskel, hvis man kigger tilbage på det seneste mesterskabshold fra 2018, fortæller Svend Graversen.

- Hvert hold har sit DNA. Det DNA, som vi var kendt for i tre-fire år, var, at vi var sindssygt stærke på standardsituationer. Vi havde et stort fællesskab, siger han og fortsætter:

- Vi er stadig stærke på standarder, men måske en anelse mindre, end vi har været, og vi har stadig et stort fællesskab, men vi har fået lagt en dynamik ind i spillet, som, vi synes, er mere international. Vi har fået mere fart. Priske har formået at få bragt noget mere frigjorthed ind i spillet. Så jeg tror, det er det, man har lagt mest mærke til, hvis man kigger tilbage på mesterholdet i 2018.

Europa er det næste mål

For spillere, trænere og alle andre ansatte i FC Midtjylland er der nu én målsætning, som står højt på ønskesedlen: Succes i Europa.

Læs også Jakob Poulsen roser kulturbærer og fortæller om fremtidsplanerne

Hvis det skal ske, kræver det formentlig, at klubben formår at holde på de nuværende profiler.

Og det er derfor målsætningen.

- Vi håber og satser stærkt på, at vi kan holde sammen på det her hold. Vi ved godt, det er svært. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, og så kigger vi på, hvor det lige er, vi kan lægge få procenter på. Men det er klart, at det her hold bliver bedre med en gennemsnitsalder på kun 24 år. Det er det tredjeyngste hold i Superligaen, siger Svend Graversen.

Selvom FC Midtjylland ønsker at holde på spillerne, kan nogle spillere også have ambitioner om at prøve eksempelvis udlandet af.

Her håber sportschefen dog på, at spillerne kan se, hvor tæt FCM er på at opnå succes i Europa, og at det kan være et argument for at blive.

- Jeg er helt sikker på, at de også godt kan se, at vi står lige på tærsklen til, at vi godt kan brage ind i Europa, hvis vi formår at få det her udtryk ud, som vi har spillet med det seneste halve år, slutter Svend Graversen.