Beredskabsstyrelsen opruster: Flere værnepligtige skal sikre os mod voldsomt vejr

Beredskabsstyrelsen i Herning bød i dag et ekstra stort hold værnepligtige velkommen.

Lasse Schondelmeier er en af de nye værnepligtige, der i dag startede i Herning.  Foto: Jonas B. Sørensen.

Flere storme, naturbrande og oversvømmelser.

Det er nogle af de konsekvenser, det forventes, at klimaforandringerne vil have.

Læs også Brandmand fra Them vil hjælpe Australien: Jeg føler, jeg må gøre noget

Vejrprognoserne er også landet på forsvarsministerens bord, der har besluttet, at beredskabet skal oprustes og være klar til at rykke ud og hjælpe.

Derfor var der ekstra mange nye ansigter hos Beredskabsstyrelsen Midtjylland, der i dag bød nye værnepligtige velkommen.

Normalt starter der 24 værnepligtige hver tredje måned, men i dag startede der 30. Det fortæller Ole Mæhlisen, der er brigadechef og chef for Beredskabsstyrelsen Midtjylland.

- I Folketinget har man haft et ønske om, at staten skulle kunne agere, når der sker noget. Vi skal være mere robuste, fordi vi har set, at vi har været udfordret, når der sker noget. Nu kan vi håndtere større udsving, siger han.

Flere hænder, når det gælder

Styrkelsen af Beredskabsstyrelsen er en del af forsvarsforliget, der gælder frem til 2023.

Én af de nye aspiranter er Lasse Schondelmeier. Han tror på, at der fremover bliver brug for de ekstra hænder.

- Det giver rigtig god mening. Bare se, hvor meget det brænder nede i Australien lige nu, siger han.

Beredskabsstyrelsen rykker blandt andet ud på operative indsatser i Danmark, hvor der er behov for meget mandskab og specialmateriel. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ole Mæhlisen kalder det nye antal værnepligtige for optimalt.

- Vi får en mere effektiv uddannelse, og vi får en større robusthed. Der er mange flere hænder, når der sker noget, siger han.

Det har dog krævet lidt kreativitet at få plads til alle de nye i Herning.

- Vi har taget værelser i brug, der har været anvendt til noget andet, og så er vi ved at rokere rundt, så vi kan have flere kvinder, siger Ole Mæhlisen.

De ekstra værnepligtige betyder på sigt, at Beredskabsstyrelsen i Midtjylland kan tage cirka 20 ekstra værnepligtige med ud, når det gælder.

02:22

Beredskabsstyrelsen bliver styrket med flere værnepligtige for at være klar til at håndtere bl.a. klimarelaterede hændelser.

Luk video

Beredskabsstyrelsen

  • Beredskabsstyrelsen er en central del af Danmarks katastrofeberedskab og arbejder for at udvikle samfundets evne til at forebygge og modstå større kriser og katastrofer.
  • Styrelsen rykker ud på operative indsatser i Danmark, hvor der er behov for meget mandskab og specialmateriel. Beredskabsstyrelsen kan også indsættes internationalt i katastrofesituationer.
  • Værnepligten i Beredskabsstyrelsen varer ni måneder. De værnepligtige får blandt andet en fuld brandmandsuddannelse, en omfattende førstehjælps- og redningsuddannelse, uddannelse i håndtering af farlige stoffer ved ulykker og meget mere.
  • Når de værnepligtige har aftjent deres værnepligt, er de uddannede redningsspecialister. De kan bruge uddannelsen til at søge en videre karriere i Beredskabsstyrelsen eller i et kommunalt redningsberedskab.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.