Barn fra Herning smittet med mæslinger

Statens Serum Institut oplyser, at barnet blev smittet under en rejse til Ukraine.

Barnet blev undersøgt på Regionshospitalet i Herning. Foto: Arkiv

Et skolebarn fra Herning-området er blevet smittet med mæslinger.

Det oplyser Statens Serum Institut.

Instituttet skriver på sin hjemmeside, at barnet blev smittet under en rejse til Ukraine. Barnets køn oplyses ikke, men det vendte hjem til Danmark den 8. december og fik den 18. december udslæt og blev herefter undersøgt på børneafdelingen på Regionshospitalet Herning.

Seruminstituttet kommer ikke med nogle praktiske opfordringer til børnefamilierne i området, men opfordrer de lokale læger til at være opmærksomme på patienter med symptomer på sygdommen.

Mæslinger, der er en meget smittefarlig virussygdom, har reelt været udryddet i Danmark siden 2017, men der opstår stadig nye tilfælde - som regel fra personer der er blevet smittet i udlandet. I nogle tilfælde kan sygdommen være alvorlig og give varige komplikationer.

Sygdommen kan forebygges med MFR-vaccine.

- Det er ikke for sent at blive MFR-vaccineret, hvis man er blevet voksen. Dog kan man sige, at næsten alle personer født før 1974 har haft mæslinger og derfor er naturligt immune, skriver instituttet på sin hjemmeside.

Kort om mæslinger

* Smitte overføres med luftvejssekret via hænder eller genstande eller ved dråber, der hostes eller nyses ud i luften. Sygdommen er meget smitsom. Smitteperiode: Smitter fra 7 dage efter barnet er smittet, eller fra forkølelsessymptomer er begyndt. Smitter indtil 4 dage efter udbrud af udslæt.

 

* Sygdommen består af to perioder. Den første periode varer 2-4 dage med høj feber (39-40° C), utilpashed, snue, hoste og røde, irriterede øjne. Efter 1 døgn med næsten normal temperatur starter anden periode med ny temperaturstigning og udslæt.

 

* Udslættet begynder i ansigtet og bag ørerne og breder sig i løbet af et par dage over hele kroppen og ud på arme og ben. Det består af små røde pletter, der efterhånden flyder sammen til store pletter. Der er sjældent kløe. Temperaturen begynder at falde, når udslættet har bestået et par dage.

 

* Barnet er ofte betydelig påvirket, og sygdommen varer oftest en uges tid

 

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

 

Se mere