Bærrene blomstrer: Våd og varm sommer får bærrene til at skyde

Tyttebær, blåbær, sortbær...Der er lige nu masser af smagsoplevelser i naturen. Og i følge en gammel regel må man plukke "en hat fuld."

Den midt- og vestjyske natur bugner lige nu af bær. Og det kan vi takke det meget blandede vejr denne sommer for.

- Jeg synes faktisk, det bugner med bær ligefrem, og det er jo fordi, at vi har haft et klima, der passer til bærene. Der har været nok nedbør, og hvis der ikke kommer nok nedbør, så bliver bærene sådan nogle tøre og indskrunkede bær. De skal jo være saftige, fortæller biolog ved Naturstyrelsen Vestjylland, Tina Pedersen.

quotePå statens arealer er der jo fri adgang for alle. Man har jo den gamle regel om, at man må plukke det, der kan være i en hat

Tina Pedersen, Naturstyrelsen Vestjylland

Der er masser af smagsoplevelser i vente. Nogle bær er syrlige - andre til den mere søde side. Det er den fugtige sommer der har givet mange og store saftige bær. Og man må plukke så meget man kan have i sin hat - eller en lille skål, hvis man ikke går med hat. 

- Der skal jo være til alle. På statens arealer er der jo fri adgang for alle. Man har jo den gamle regel om, at man må plukke det, der kan være i en hat. Nu er der jo ikke så mange, der går med hat i dag, så en lille spand eller en lille bøtte, for der skal gerne være til alle, lyder det fra Tina Pedersen. 

Pas på de giftige bær

Der er både tyttebær og blåbær at hente lige nu. Men også lidt mere ukendte bær i naturen. 

- Vi har også rævling. Dem finder man rigtig meget ved kysterne. Men her i Vestjylland kalder vi dem nok mere sortbær, og det er nok også et bær vi har glemt lidt. Det smager ikke af så meget, men det er supersundt, siger Tina Pedersen og fortsætter:

- Der er rigtig mange forskellige bær. Blåbær, mosebøllebær, tyttebær, rævling og brombær ude på heden, og man kan bare plukke det hele og så tage med hjem og lave snaps af det, eller man kan lave marmelade. Det er bare med at komme ud og få en på opleveren.

Man skal dog altid sikre sig, at man er helt sikker på, hvad man plukker, for nogle bær kan være giftige. 

- Men her ude på heden ved dværgbuskene, der er der ikke så meget der er giftigt, men man skal lige have styr på det. Men der er det så heldigt, at man kan google, hvordan tingene ser ud, slutter biologen. 

Der er regler for, hvor du må færdes i den danske natur. Læs mere om det her.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Livsstil.