Arbejdstilsyn: Kritik efter knivoverfald

Arbejdstilsynet giver straks-påbud til socialpædagogisk opholdssted efter knivoverfald på pædagog. I fremtiden skal Fonden Sparta i Sunds lave risikovurdering, hver gang de tager på tur.

I maj blev en pædagog fra opholdsstedet Fonden Sparta i Sunds stukket ned foran et byggemarked af en 18-årig beboer fra opholdsstedet.

Den 18-årige havde stjålet en kniv i byggemarkedet, som han brugte ved overfaldet. Pædagogen, som har mange års erfaring, blev stukket i maven. I følge opholdsstedet slipper pædagogen uden mén.

Skal lave risikovurdering

Nu har arbejdstilsynet kigget på sagen og talt med samtlige medarbejdere og ledelse på Fonden Sparta - med det resultat at arbejdstilsynet har givet opholdsstedet et straks-påbud.

Det betyder, at det socialpædagogiske opholdssted i fremtiden skal lave et risikovurdering, når de skal have beboere med på ture ud af huset. Specielt skal medarbejderne vurdere, om beboerne har mulighed for at få fat i våben eller lignende.

- Man må ikke tage nogen med på tur, før de har en plan for, hvordan de skal forholde sig til den risiko, der kan være ved turen, fortæller Lars Toft Pedersen, tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Når det er et straks-påbud, der er givet, betyder det, at Fonden Sparta allerede fra nu af skal lave risikovurderingerne.

Fængslet i surrogat

Den 18-årge unge mand, der overfaldt pædagogen, er stadig varetægtsfængslet i surrogat. I følge politiet opholder han sig lige nu på en psykiatrisk afdeling.

Den 18-årige boede på Fonden Sparta i Sunds i et års tid. Her afsonede han en behandlingsdom.

Tager påbud meget alvorligt

Fonden Sparta skriver i en pressemeddelse, at der i det daglige pædagoiske arbejde sker en løbende risikovurdering, men at de nu vil gennemgå procedurer sammen med Arbejdstilsynet og forbedre de elementer, som kan forbedres.

- Vi tager dette påbud meget alvorligt og vil naturligvis efterkomme dette, skriver Fonden Sparta i en pressemedelelse.

- Fonden Sparta arbejder med mennesker og menneskers adfærd kan ikke forudsiges - dette å godt og ondt. Vores personales sikerhed er af meget stor betydning for os og det er vigtigt at risici i arbejdet minimeres på trods af dette, lyder det i meddelelsen fra det socialpædagogiske bostæd.

Efter knivoverfald på en pædagog har Arbejdstilsynet udtalt stærk kritik af Sparta i Sunds.

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Samfund.