Annas mor døde på Utøya: - Det har været svært at acceptere

I dag er det ti år siden, at der blev begået terror i Oslo og på Utøya. Anna Balch Fjalestad var på øen, mens hendes mor mistede livet.

2:30
En af dem der mistede livet for ti år siden, var Hanne Fjalestad fra Herning. Hendes datter var også på Utøya og overlevede.
Foto: Privat

For ti år siden mistede 77 personer livet i Oslo og på Utøya som følge af et terrorangreb.

En af dem var Hanne Anette Balch Fjalestad fra Herning. Hun blev dræbt af skud på Utøya, da hun forsøgte at skærme de unge på øen fra terroristen. 

Anna Balch Fjalestad var også på øen dengang for ti år siden. Men hvor hendes mor ikke slap fra øen med livet i behold, kan Anna Balch Fjalestad i dag se tilbage på en oplevelse, der ændrede hendes liv. 

- Det var vanskeligt, og jeg har brugt meget tid på enten at ignorere det og blokere det. Det har været svært at acceptere, men jeg ved, at det er sket, siger Anna Balch Fjalestad.

Hun var på øen sammen med sin mor for at være samaritter for Norsk Folkehjælp. 

- På et tidspunkt hører vi om det, der er sket i Oslo, og vi skulle samles, for alle de unge var berørte, fortæller Anna Balch Fjalestad i dag ti år senere.

- Min mor gik op for at møde og tage vare på de unge, og jeg blev nede i lejren. Ikke længe efter begyndte vi at høre knald og skud, og så var det igang, fortsætter hun. 

Anna Balch Fjalestad var i en hytte i lejren under hele angrebet.

- Hun kom aldrig tilbage

Hanne Anette Balch Fjalestad havde sammen med sin norske mand fået fire børn. Heraf er Anna Balch Fjalestad den ældste. I dag mødes hun med sin familie for at mindes.

- Jeg savner hende selvfølgelig rigtig meget. Men man bliver vant til lidt af hvert. At hun ikke er her, siger hun. 

1:56
Vi har tidligere været med til en mindehøjtidelighed for Hanne Anette Balch Fjalestad.

- Men der er selvfølgelig en masse, som jeg skulle have delt med hende og spurgt hende om, men det kan jeg jo ikke. Jeg får aldrig de svar. 

Mens Anna Balch Fjalestad sad i hytten på Utøya, kunne hun høre de mange skud der faldt udenfor.

- Men det var nok først bagefter, at vi forstod omfanget, fortæller hun.

Der gik da også en rum tid, før Anna Balch Fjalestad blev klar over, at hun aldrig ville komme til at se sin mor igen. 

- Hun kom aldrig tilbage, og det tog noget tid, før jeg fik bekræftet, at hun var omkommet, fortæller hun. 

- Det tog næsten en uge før det blev bekræftet, men jeg havde nok indset det, fordi det tog så lang tid.

Svært at acceptere

I tiden efter massakren på Utøya var det svært for Anna Balch Fjalestad at lære at leve med, at hendes mor var blevet dræbt.

- Det var vanskeligt, og jeg har brugt meget tid på enten at ignorere det, blokere det. Det har været vanskeligt at acceptere, men jeg ved, at det er sket, siger hun.

I dag arbejder Anna Balch Fjalestad som sygeplejerske på et sygehus. Hun bor i Norge sammen med resten af sin familie, men det kan stadig godt være svært.

- Det svinger. Det går vældig meget op og ned. Det går bedre, for jeg har fået rigtig meget hjælp fra psykiatrien for at bearbejde det hele, fortæller hun.

Og i dag på årsdagen er det særligt svært.

Hele dagen i dag bliver der afholdt mindehøjtidelighed for dem, der mistede livet i terrorangrebene.
Hele dagen i dag bliver der afholdt mindehøjtidelighed for dem, der mistede livet i terrorangrebene.
Foto: Ntb/Reuters/Ritzau Scanpix

- Lige nu går det fint, men jeg tror, at jeg kommer til at få en voldsom reaktion senere. Jeg havde et underligt knæk i går aftes. Det kommer nok til at blive meget hårdt i dag, når vi skal mindes og høre taler og står sammen, fortæller Anne Balch Fjalestad.

I dag skal hun da også bruge på at mindes med de andre efterladte.

- I dag skal jeg deltage i en mindehøjtidelighed i den kommune, hvor vi boede. Bagefter samles vi med andre folkehjælpere og folk som hjalp os dengang for ti år siden, fortæller Anna Balch Fjalestad.

Hun er endnu ikke sikker på, om hun i dag vil besøge sin mors grav.