Anklager overrasket over frifindelse i voldtægtssag

Afgørelsen om frifindelse i en stor og kompliceret voldtægtssag kommer bag på politiets anklager.

Det overrasker anklager Iben Ernst Bøttker, at fire mænd i dag blev frifundet for bedøvelse og gruppevoldtægt af en 19-årig kvinde i Herning.

- Der er ikke nogen tvivl om, at den afgørelse kommer bag på os og er en stor overraskelse. Vi må jo tage til efterretning, at domstolene har valgt ikke at dømme for hovedforholdet i denne her sag, siger anklageren fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Sagen var rejst som en nævningesag med påstand om fængsel og udvisning til tre af de tiltalte, der ikke er danske statsborgere.

Men Retten i Herning fandt det ikke bevist, at de fire mænd havde tvunget kvinden til at sluge en sløvende pille, tvunget hende til at udføre oralsex og stukket forskellige genstande op i hendes underliv.

Tre nævninge var enige med de tre dommere i, at de fire tiltalte skulle dømmes, mens tre nævninge mente, at mændene skulle frifindes. Havde én nævning mere kendt de tiltalte skyldig, så var de blevet dømt.

- Sådan er systemet, så selvfølgelig er det retfærdigt. Nu skal jeg hjem og gennemlæse præmisserne for frifindelsen, og så skal statsadvokaten vurdere, om sagen skal videre, siger Iben Ernst Bøttker.

Stor og kompliceret sag

Retssagen, der har forløbet over ni retsdage, er en stor og kompliceret sag på næsten 2500 sider, og der er afhørt 37 vidner.

At dommere og nævninge var uenige, vidner ifølge anklageren også om en kompliceret sag.

- Det er med al tydelig klarhed et indblik i, hvor vanskeligt det er at vurdere sådan nogle sager her. Vi har at gøre med voldtægtssager og sager, der ligger lige på kanten.

- Jeg har under hele sagen været meget uenig med forsvarerne, og vi kan også se, at nævningene har været uenige med hinanden, lige som dommerne også har været det. Så det er et utrolig vanskeligt område at vurdere, siger Iben Ernst Bøttker.

Dømt for et andet forhold

Hele dagen var der helt fyldt på tilhørerpladserne i Retten i Herning, hvor pårørende og familie ventede nervøst på afgørelsen.

Der udbrød et lettelsens suk, da de fire tiltalte blev frifundet for hovedforholdet, som altså var bedøvelse og voldtægt af en 19-årig kvinde tilbage i december.

- Vi er glade for, at de er kommet frem til det rigtige resultat, nemlig at det har været helt frivilligt, og at der overhovedet ikke har været tale om doping eller lignende.

- De har mere eller mindre fået deres liv ødelagt i de her ni måneder, hvor de har været varetægtsfængslet og derfor ikke kunne fortsætte med arbejde og skolegang, så nu skal de starte helt forfra, siger forsvarer Jacqueline Mwenesani.

En af de tiltalte, en 22-årig mand med afghansk baggrund, blev idømt et år og fire måneders fængsel for et andet forhold, som også var en del af sagen - nemlig voldtægt af en tidligere kæreste tilbage i 2013.

- Han accepterer dommen, men det er ikke ensbetydende med, at han er enig. Han vil gerne have punktum for det. Det er en sag fra 2013, og han vil gerne videre med sit liv, siger forsvarer Jacqueline Mwenesani.

De tre andre mænd, der var tiltalt i sagen, blev alle løsladt fredag middag og blev idømt dagbøder for deling af krænkende billeder og besiddelse af narko.

Statsadvokaten skal nu afgøre, om byrettens dom skal ankes til landsretten.

Fire mænd er frikendt for at bedøve og gruppevoldtage en 19-årig kvinde i Herning.